太子越黎越多高质既新餐厅呀.ᐟ 「醉翁烧鸟」门面白雪雪好靓,内里系怀旧昭和风格装潢,感觉好似去左日本地道既居酒屋咁😍 居酒屋由日籍师傅主理,除左有主打既烧鸟串烧🍢,仲有多款时令海鲜﹑日式料理,佐酒一流.ᐟ 最钟意呢度每个卡位都有布帘,保留空间私隐度,令客人可以更放心倾计畅饮🍻❝ 前菜 ❞入座后店员先送上前菜,海蜇搭配青瓜,以柚子汁调味,酸甜醒胃。❝ 樱花虾流心爆蛋 $𝟒𝟖 ❞呢个超好食🌟推介必点.ᐟ 以虾胶包住半熟蛋,外层用樱花虾包住,炸得香脆,做到外脆内嫩既口感,好有层次感.ᐟ ❝ 豚肉串烧set $𝟗𝟖 ❞抵食之选😍呢个价钱已经包左3串串烧:五花腩、烟肉荔枝卷﹑香茜猪肉卷。五花腩串肥瘦相间,满满油脂令人满足.ᐟ 烟肉荔枝卷一向系我至爱,荔枝既甜味同烟肉咸味简直系perfect match.ᐟ 香茜猪肉卷颇有惊喜,原来猪肉同芫荽都几夹,毫无违和感。❝ 鸡肉串烧set $𝟖𝟖 ❞鸡肉set同样好抵食👍🏻.ᐟ 包左月见免治鸡肉棒、鸡肉、鸡肾/鸡翼。餐厅用上日本德岛阿波酢橘鸡🐓,鸡只以自然方式养殖,唔只特别健康,肉质更加弹牙.ᐟ 免治鸡肉棒混合软骨,口感爽脆又软腍,点埋生鸡蛋汁就更加正.ᐟ

❝ 前菜 ❞

❝ 樱花虾流心爆蛋 $𝟒𝟖 ❞

樱花虾流心爆蛋

❝ 豚肉串烧set $𝟗𝟖 ❞

鸡肉串烧set

❝ 鸡肉串烧set $𝟖𝟖 ❞

豚肉串烧set

❝ 足料软壳蟹沙律 $𝟗𝟖 ❞

名副其实既「足料」沙律,上桌时超震撼😮.ᐟ 除左有多件酥脆既软壳蟹,仲有满满既蟹籽,沙律菜份量都好大方,超有诚意.ᐟ
足料软壳蟹沙律

❝ 海之幸甲罗烧 $𝟔𝟖 ❞

居酒屋必点既甲罗烧.ᐟ 满满既蟹膏﹑蟹肉丝﹑三文鱼籽装满蟹盖,非常澎湃.ᐟ 蟹膏味道十分浓郁,蟹肉亦够鲜甜,捞匀一齐食超滋味🤤.ᐟ
海之幸甲罗烧

刺身盛宴-四点盛 $𝟐𝟐𝟖 ❞

主角登场,摆盘超精致✨不得了.ᐟ 刺身拼盘食材新鲜,有三文鱼﹑赤身﹑赤虾﹑带子。三文鱼同赤身都好厚切,鱼味浓郁,食落啖啖肉.ᐟ 赤虾好大只,肉质爽滑,鲜味十足.ᐟ 带子肉质饱满,新鲜滑溜,每啖都好满足呀🥹.ᐟ
刺身盛宴-四点盛 $𝟐𝟐𝟖

❝ 香葱拖罗蓉寿司卷 $𝟏𝟐𝟖 ❞

上菜真系哗一声😂 足足8件足料寿司卷,仲要系拖罗蓉,超有诚意.ᐟ 拖罗蓉散发油脂香气,口感绵滑,搭配日本京葱丝,口感绝配.ᐟ
香葱拖罗蓉寿司卷

❝ 盐釜原只鲍鱼 $𝟏𝟔𝟖 ❞

醉翁名物,好有惊喜,推介必点👍🏻.ᐟ 厨师以蛋白盐石包住鲍鱼,上桌后店员会先用酒烧🔥,然后打碎盐石,再揭开昆布同鲍鱼。鲍鱼已预先切片,口感爽弹,带有淡淡昆布同盐香,超好食.ᐟ

❝ 三得利角瓶高球酒 $𝟕𝟖 ❞

❝ 黑乌龙茶烧酌 $𝟔𝟖 ❞

餐厅有多款酒精/无酒精饮品🍻价钱都好抵添.ᐟ

「醉翁烧鸟」比我感觉系一间用心小店,食材新鲜,摆盘又靓,值得回访👍🏻👍🏻.ᐟ
樱花虾流心爆蛋
鸡肉串烧set