2009-10-17
半年多前豚組開o既時候, o係香港興起了食"吉列"o既熱潮..但係小妹一直都覺得將所有最新鮮o既野都變吉列, 根本就唔知自己食緊o既係唔係好味..今個星期終於去左豚組見識見識.. 等我仲以為會好多人等位.. 7點鐘, 入到去起碼一半多d都係無人.. 所以我都思考緊到底吉列熱潮係唔係已經過左呢?朋友叫了一個一人自選, 有吉列豚肉, 吉列壕, 吉列芝士雞我就嗌左個吉列帶子定食~個waiter一黎就拎左d炒過o既芝麻比我地一人一個"jung",可以磨爛d芝麻, 之後加醬個人覺得呢個係幾開心o既玩意黎o既, 等食o既時候有d野玩~兩個餐都o係15分鐘之後黎啦, 我地交換黎食, waiter同我地講椰菜同白飯都有得無限加o既~我個吉列帶子幾好食, 好大粒同埋唔係成口都係粉o個種吉列, 而係有肉感架!吉列壕都好fresh, 壕中間唔係實架, 仲有d汁出黎~ 吉列芝士雞無咩雞味..吉列豚肉有d "鞋"..點左頭先自己用磨爛d芝麻同佢個汁撈埋o既sauce有d怪怪地, 好似照燒汁但係比照燒汁多少少酒味點椰菜有兩個汁, 一個係西柚汁(但無果味的), 一個係wasabi 汁(似wasabi油多d)個人覺得
朋友叫了一個一人自選, 有吉列豚肉, 吉列壕, 吉列芝士雞
我就嗌左個吉列帶子定食~
吉列壕都好fresh, 壕中間唔係實架, 仲有d汁出黎~
吉列芝士雞無咩雞味..吉列豚肉有d "鞋"..
點左頭先自己用磨爛d芝麻同佢個汁撈埋o既sauce
有d怪怪地, 好似照燒汁但係比照燒汁多少少酒味
個人覺得西柚汁點菜好味d~
食到一半, 我同朋友都好飽... 因為吉列都係fried food, 真係有d熱氣同埋留心d睇.... 自己碗飯同筷子都好油膩......
飽到飯都食唔晒, 唔好話加菜/飯
其實我覺得除左椰菜應該有多幾款比食客挑選
個感覺唔係好沙律feel, 而係好似生食緊椰菜咁..
總言之, 自己都叫做感受過"吉列"o既熱潮
但係睇當晚o既食客人流, 覺得呢個trend都應該就快過啦~