2022-11-28
〰️ 下午茶時間落起毛毛雨,行開附近又想食下燒味就再來這間燒味店,即時點了幾款燒味慢慢味嚐🥰〰️ 門面同一般港式茶餐廳無太大分別,但因為價錢經濟實惠,平時附近的街坊朋友都會前來食或外賣,我特意選擇下午茶都是為了避免多人呢😛😛😛🍽 🔹 蓮藕瘦肉蘿蔔湯一飲就覺得好正,最重要係沒有味精,蓮藕很足料,好有份量 😏🔹 燒鵝瀨粉/叉燒瀨粉燒鵝嫩滑,皮脆多肉,份量亦很多,配點酸梅醬,很香口 😚叉燒瀨粉,很多蜜汁很入味,肥瘦剛好一半,份量正常🤭🔹 小食海哲手撕雞腸粉手撕雞很淋好滑身,腸粉醬料十足,配上芝麻醬,甜醬和芝麻,熱辣辣咁食,很有懷舊味道 😂😂😂🔹 豬手例牌豬手例牌一份就已經足夠兩至三人食,豬手很彈牙,很多膠質,啖啖骨膠原食落肚🥰每一啖都入口即溶而很入味 😝🔍 題外話總括這間真的可以經常吃,價錢相宜,份量十足抵,店員服務好,又有家常湯,十分舒服😝 📌 炯記餐室 (美麗閣) (北角)📍 北角英皇道376-380號美麗閣地舖
🍽
🔹 蓮藕瘦肉蘿蔔湯
一飲就覺得好正,最重要係沒有味精,蓮藕很足料,好有份量 😏
🔹 燒鵝瀨粉/叉燒瀨粉
燒鵝嫩滑,皮脆多肉,份量亦很多,配點酸梅醬,很香口 😚
叉燒瀨粉,很多蜜汁很入味,肥瘦剛好一半,份量正常🤭
🔹 小食海哲手撕雞腸粉
🔹 豬手例牌
每一啖都入口即溶而很入味 😝
🔍 題外話
📌 炯記餐室 (美麗閣) (北角)
📍 北角英皇道376-380號美麗閣地舖