2018-07-13 26 浏览
行尖沙咀經過「阿肥火鍋」,被門口的招牌及佈置吸引,便入去試試看。進入餐廳後,看見店內裝飾與佈置很有懷舊色彩,結合了「肥佬魚檔」、「四哥蔬菜」、「輝記士多」等不同元素。我跟朋友坐在「茗寶樓」鐵閘旁,配合傳統的摺枱下食火鍋,風味十足。生力大支裝食火鍋,點可以唔飲番杯。最搞鬼既係,呢度係用碗比你飲,仲要叫「鬥碗」。感覺好像戰國英雄在暢飲,讓我一邊飲一邊笑了出來。濃雞湯花膠雞鍋(小)店員介紹這款花膠雞鍋給我,味道香濃。雖然叫小鍋,但隻雞都幾大份,可以叫店員幫忙剪開,方便食用。花膠的份量還可以,建議煮耐一點才食。個湯愈煮愈濃味,如果怕咸,建議加清水,不要加湯。貴紀蚌一份4隻,味道鮮甜,很爽口。切記不要浸太久。日本黑毛豬腩片很有咬口,味道不錯。雖然我這碟看起來有D肥,但食落依然不錯。手打蝦籽鮮蝦滑賣相唔錯,食落都唔錯,有很多蝦肉,值得一試!阿肥墨汁丸(小)見餐牌有讚好,便叫了一碟試試。一籠有4粒,食落彈牙有肉感。黑鮮腐竹黑腐竹我第一次食,味道像普通腐竹,但多一點豆味,而且食落幾滑。海棠春蔬想食蔬菜又唔想咁單調,建議試試呢個「海棠春蔬」,其實係雜菜Set。樣樣都有d,不錯!稻庭烏冬同樣餐牌有讚好,也

生力大支裝

濃雞湯花膠雞鍋(小)

貴紀蚌
一份4隻,味道鮮甜,很爽口。切記不要浸太久。

日本黑毛豬腩片

手打蝦籽鮮蝦滑
賣相唔錯,食落都唔錯,有很多蝦肉,值得一試!

阿肥墨汁丸(小)
見餐牌有讚好,便叫了一碟試試。一籠有4粒,食落彈牙有肉感。

黑鮮腐竹

海棠春蔬

稻庭烏冬
同樣餐牌有讚好,也叫了一碟,果真不錯,爽口彈牙,唔會好易變軟。

總體來說,環境同食物都不錯。2位埋單約$800,有點小貴,但值得一試。