2014-05-27
太安樓我以前很少去,,自從在港島區上班後便有機會到此及筲箕灣一遊。😊內裡有很多食物譬如有車仔麵,,拉麵,,炒麵,,雞蛋仔,,漢堡包,,可以滿足到不同人士的要求。飲完杯珍珠奶茶降降溫之後,,心癮起想食雞肉同雞腎所以就去幫襯海南雞飯店了。平日時份下午出現一條微長的人龍,,足以證明店舖頗有人氣~😌要了份$20蚊海南雞飯加雞腎半份$5蚊,,同店員閒聊才得知辣醬薑蓉全是自家製作。其實份量可圈可點,但對我黎講加埋半份雞腎已十分足夠!!!有五六塊薄薄的雞連皮,,半份雞腎店員會斬成細細件方便進食,,實在貼心。😊 雞腎入口好有嚼勁,,好正。👍整個飯盒瀰漫著蒜香及油香,,六塊薄薄的黃油雞連皮,,多得誇張只賣$5蚊的半份雞腎,,青瓜,,粒粒分明的油飯,,再加附送冬瓜湯。這個$25的一餐,,我好滿足!!!!!
题外话/补充资料:
我細佬之前生日去該店,因為佢不嬲有幫襯開。唔知係老闆定店員送上一份咖哩牛腩飯俾佢祝佢生日快樂。🎉 哈哈。😜