老挝其实就系泰国隔离,佢系香港都算系非常冷门既菜,食厌左中西意日韩泰越我地都想试下其他野食~由于我爸爸系老挝华侨,所以我一见到呢间餐厅好有亲切感,即刻放佢落我地个To eat list入面⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫老挝盘菜A (二人套餐):烤鸡|老挝冻鱼|虾米青木瓜沙律|煎花蛋|透心蛋|老挝猪肉碎包萋叶|米饭|椰汁千层糕 ($298) 7/10我地叫左个老挝盘菜,入面大部分菜式未至于未听过不过个配搭就真系好新奇🤣果然佢既味道都带俾我地好大冲击,样样都系我地未食过既新味道🤣🍳煎花蛋:成餐我地最钟意既食物,望落去系一个好普通嘅煎蛋捞埋佢自家制嘅酱汁,但上面d不知名酱汁同菜叶一啖食真系好好味但我地唔识形容佢系咩味🤣🤣🤣绝对同平时既煎蛋有好大分别🐟老挝冻鱼:佢系一个煎熟左嘅鱼上面有好多地道嘅调味料😀我地都几钟意,因为佢嘅鱼肉好实净💁🏻‍♂️然后调味料都唔会俾人觉得好奇怪感觉但又有特色😀🧆猪肉碎:同泰国嘅猪肉碎比系有啲唔同,有九层塔,拿黎送饭食既,浸味几有趣但我觉得佢唔酸唔辣都系泰国生菜包好食d🤪🥚透心蛋:应该系皮蛋d frd,配酸甜汁有d唔夹不过ww话好好食👀🍗烤

⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫

🍗烤鸡:如果唔点佢嘅汁嘅话就系一个好普通比较干身嘅烤鸡,点左汁之后个感觉好好多即刻变咗一个好食嘅烤鸡肉

🥗青木瓜沙律:都系一般啦唔够冻唔够酸辣,泰国既整法好食d
🥥椰汁千层糕:非常好食💁🏻‍♀️
🍚米饭:唔系普通白饭,我唔太食得惯,但上面d虾米超级好食,好想成罐买呀🤤

🍹荔枝梳打($24) & 青椰绿茶($30) 3.5/10
两杯野饮我地都觉得怪怪地唔钟意,青椰绿茶略嫌佢比较甜🤭荔枝梳打就系一杯梳打入面有两粒荔枝肉 lol 基本上系无味
⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫
好搞笑既系我爸系老挝华侨,佢食过呢间话唔正宗,不过我地又觉得唔差wo at least唔难食而且好有特色👍🏻我谂大部分人都唔识分正唔正宗,有特色比到我地新奇感就好~所以都系果句啦,食厌左中西意日韩泰越既话真系可以黎试下其他国家既野食~总括黎讲我地觉得系一堆新奇有趣味道既食物,虽然唔太食得惯但overall黎讲都几好食👀👅你话会唔会成日返黎食呢就应该唔会啦因为食唔惯呢个口味🤣不过我地觉得系值得一试既,同埋偶尔黎食下都ok

🏡环境:6.5/10
🍲食物:7/10