2020-06-21 616 浏览
仲未明白香港人為何這麽喜歡打邊爐,今日屋企有人又話要打...... 最怕係又要買又要洗......傾開偈同事話我住沙田,大圍《蒲頭島》有火鍋外賣料,整好曬好方便,返到屋企可以即刻開波,筍呀!大圍道一轉入積信街,好易搵到,專屬樓梯直上餐廳,見到好有心思的擺設。店內環境寬敞,時間尚早,已經有食客開始網燒打邊爐,後生仔多,吹水傾計好開心。包兩款飲品,店員指示可以自己行入飲品櫃任揀,試新嘢,蘋果汁及椰水。兩大袋火鍋料連醬料(辣椒、蒜粒、葱粒、麻醬、豉油),好彩帶埋阿女多對手拎。姬松茸野菌素清湯~記得1:1加水,湯底濃烈,成餐都聞到菌香味,姬松茸樣子好可愛,爽爽地,一樣食得,增強抵抗力好有益。擺好曬,食得。美國牛板腱~ 牛肉質地唔錯,豐富肉味。西班牙豚肉片~ 薄切,一淥好快熟。雞件夠滑, 其他丸類包括貢丸、牛筋丸、海膽丸、芝士腸、魚皮餃算中級水準。墨魚春卷~長長的墨魚炸條,煙韌彈牙,這個第一次試,不錯。炸魚皮~就咁食爽口,放落煱三秒索湯,正呀!唐生菜、粟米、冬菇、金菇每樣都有少少。韓國拉麵及烏冬(冰)各一,烏冬係堅滑,落煱一陣便要夾起,係好嘢嚟㗎。抵食!

姬松茸野菌素清湯~

擺好曬,食得

美國牛板腱~ 牛肉質地唔錯,豐富肉味。

西班牙豚肉片~ 薄切,一淥好快熟。

墨魚春卷~
長長的墨魚炸條,煙韌彈牙,這個第一次試,不錯。

炸魚皮~
就咁食爽口,放落煱三秒索湯,正呀!

唐生菜、粟米、冬菇、金菇每樣都有少少。

抵食!
2020-06-11