2018-04-15
今次又發現新大陸, 而且地點一啲都唔陌生,非常就腳,喺油麻地站附近。要約朋友食飯,呢個location簡直一流,搭地鐵巴士都超級方便。餐廳菜式主打泰菜,特別之處,係餐廳都會提供中西式小菜。言歸正傳,講下今晚我地食左啲咩先。先黎一個冬蔭公湯,既然有泰菜食,自然就要試下佢個冬蔭公做成點。因為我地都唔係好食得辣,所以叫左個小辣。味道方面,湯底濃郁,酸味啱啱好,聞一聞,香茅味就出晒黎,配合返青檸既酸味,即時胃口大開。其他配料係十分足料。軟殼蟹牛油果卷,一上枱,嘩!小食都咁大件既,非常足料,軟殼蟹炸完唔油膩,即係油溫夠,迫返啲油出黎,食落去爽口好多。牛油果都夠新鮮,味道甘香,蔬菜亦提升菜式既清新感覺。馬拉盞炒芥蘭,味道濃淡適中,芥蘭爽口唔過火。黑松露什菌伊面,呢個唔係泰國菜,正如頭先提過,餐廳菜式係多元化既,睇個名呢個伊面係中西合璧既。個人黎講,都幾怕黑松露既香味,因為實在太香,會掩蓋其他食物既味道,所以如果要加黑松露落去菜式之中,廚師都要好小心處理份量或者其他食材既味道黎配合。呢個伊面,味道上我認為係合格既,黑松露香味唔會過濃,加上菜式設計係幾新穎,味道加上設計既心思,呢味菜係屬於中上水準。咖
言歸正傳,講下今晚我地食左啲咩先。
馬拉盞炒芥蘭,味道濃淡適中,芥蘭爽口唔過火。
咖哩牛筋腩煲,今晚既亮點之一,咖哩少少辣,絕對老少咸宜,牛筋腩煮到好鬆軟,咖哩汁椰香味濃,配合埋蒜蓉多士,個種又脆又香又惹味既感覺,真係好正。如果唔係咁飽,應該會再叫多一轉蒜蓉多士。