2016-10-10 3098 浏览
難得同男友都準時放工,佢就話帶我去食米芝連餐廳撐枱腳。我聽到食好西當然話好啦!佢帶我去到觀塘時我有點懷疑佢講笑,但原來喺電訊一代中心開左間由文華酒店大廚主理既米芝連餐廳!地方大但唔會放滿枱令客人感到寬敞舒服,食飯先更可以望住廚房內各大師「表演」~我地各點左2個dinner set, 可選2個頭盤、2個主茶、2杯餐茶,加$50仲可以有daily desset !首先嚟既係麵包 - 麵包絕對唔普通,質感鬆軟,有紫菜味、法包同酥皮條,而且仲配有自制沙律醬,真係食完一舊又一舊!好彩麵包係可以refill~~頭盤一:《溫泉蛋配野菌及法國火腿》- 法國火腿唔肥,味道咸咸地,將溫泉蛋同菜拌勻,再連同法國火腿放上多士上面一齊食味道一流!頭盤二:《八瓜魚沙律配茄子茸》- 好特別,大鄉里既我第一次食~八瓜魚被切成片狀,淋上左帶微酸既醬汁配埋下面係茄子茸一齊食,味道好夾!而且八瓜魚茄子茸,一d都唔韌~主菜一:《大燒烤菇配羊芝士、蕃茄及薯蓉 $188》- 蕃茄片上面既羊芝士果然好蘇,岩晒我口味!大燒烤菇雖然燒過,但仍然好juicy~一切開已經流汁,如果蕃茄、芝士、燒茄一齊入口就更加鮮甜多汁,味道甚有層次!舖底
主菜一:《大燒烤菇配羊芝士、蕃茄及薯蓉 $188》- 蕃茄片上面既羊芝士果然好蘇,岩晒我口味!大燒烤菇雖然燒過,但仍然好juicy~一切開已經流汁,如果蕃茄、芝士、燒茄一齊入口就更加鮮甜多汁,味道甚有層次!舖底既薯蓉打得好滑,帶有牛油味好香。
主菜二:《香煎帶子伴香菇芝士意大利飯 $288》- 有3大隻香煎過既帶子,每隻都煎到大約5-6成熟,鮮嫩香甜,回味無窮。意利利飯用芝士一齊煮,會有飽腹感;米飯軟硬感適中,有咬口但唔會過生。
加$50就食到文華大廚整既甜品,當然要試試啦!《Tiramisu》平時好多人會整到好軟身,一切開就會黏住,但呢度既tiramisu可以切到好靚,師傅控制蛋糕材料既份量、甜度同濕度一流,果然高手!伴碟仲有鮮雲尼拿雪糕,雪糕好香而且嘗到有雲尼拿籽
食完甜品,我地兩個都叫左檸茶做餐茶消消滯~
但食開左個胃,所以再食多個甜品 - 椰子cream上面係青蘋果雪葩,酸酸甜甜一齊食好清新消滯,青蘋果味好香,底下既椰子忌廉好香滑,兩者湊起嚟味道好夾~
呢碟曲奇同蛋白餅乾細細塊,可以一口一塊食得乾淨又斯文,甜度仲好適中~

大廚有段時間行左出嚟問食客既意見,我地都傾左陣偈。原來大廚喺文華已經做左13年,仲講起原來方中sir係前一晚嚟過仲比左d意見*。*哎呀我錯過了!
2016-10-06