︎︎我真系唔多食铁板烧,对一次都唔知系几多年前,午市更加未食过,但知道午市一定会平啲,所以就上网揾下抵食嘅午市铁板烧,新鲜食材,每样都用心处理,款款都咁好食!环境有两张铁板烧枱,估唔到午市都已经坐满另一张枱!餐牌可以拣Omakase或者午市精选,我哋就拣咗后者。午市精选𝟸人前套餐 $𝟷𝟸𝟾𝟶/𝟸人 沙律.前菜 是日沙律、前菜为粟米冻汤配荔枝渍蕃茄及铁板蒸蛋。粟米冻汤带粒粒粟米粒,虽然系冻汤,但味道都好浓郁,清凉口感好清新。铁板蒸蛋比平时所用嘅时间耐啲,川同平时食嘅好唔同,蛋浆新鲜煮起,口感十分顺滑,蛋味浓之余感觉好creamy(无加奶都creamy),配上紫苏花、龙虾汁,难怪成日话最简单嘅食材先系最难煮得好食! 季节烧鱼 季节烧鱼为金边鱼,师傅先炸鱼鳞,再煎香鱼肉,大玩fusion配酸菜鱼汁,炸鱼鳞好香口,沾上酸菜鱼汁好似小食咁,至于鱼肉亦好鲜嫩。 南非鲍鱼 生南非鲍鱼即席系面前处理,冇加任何调味,本身嘅咸味就系来自海水盐味,弹牙带海鲜味,沾上伴碟嘅鲍鱼汤酱鲜味更浓。 沙巴虎虾 沙巴虎虾大大只,同样即席系面前处理,虾头会用嚟煲汤再比客人享用。即切即烧,肉质爽脆、虾味鲜甜,配上红椒汁更

有两张铁板烧枱,估唔到午市都已经坐满另一张枱!

餐牌
可以拣Omakase或者午市精选,我哋就拣咗后者。

午市精选𝟸人前套餐 $𝟷𝟸𝟾𝟶/𝟸人

沙律.前菜
粟米冻汤配荔枝渍蕃茄

虾头面豉汤
沙巴虎虾大大只,同样即席系面前处理,虾头会用嚟煲汤再比客人享用。即切即烧,肉质爽脆、虾味鲜甜,配上红椒汁更惹味。虾头面豉汤虾味超浓郁,鲜得来不咸。

鹅肝
鹅肝配搭苹果醋,将油腻感顿时减低,食完鹅肝再食冰菠萝,令口腔即刻清新。

美国牛肉
主食方面有3款牛肉可选,我哋要美国牛肉,师傅亦会问你想要薄切定厚切,我哋拣咗厚切,五成熟,碟边有新鲜山葵(芥末)及盐渍昆布。假如觉得唔够咸嘅就可以同盐渍昆布一齐食,比起平时净系洒盐上去嚟得有诚意。牛肉肉质饱满且带肉汁,口感juicy,我钟意同新鲜山葵一齐食,一啲都唔攻鼻,反而更突出肉鲜。

炒饭•炒野菜•味噌汁•甜品
炒野菜、炒饭
至于日式传统炒饭无用油,而系加沙律酱◉‿◉ ,我系一个劲钟意沙律酱嘅人,所以本身劲惊,但估唔到将沙律酱捞匀喺饭里面炒,令饭香气更盛,食落去仲觉得饭带滑身,一啲都唔干,系屋企都可以试下(笑)
甜品
食埋炒野菜之后就到甜品,可选雪糕或咖啡,是日雪糕系开心果味,我哋拣雪糕,师傅再会烘面包加上白砂糖,变成脆焦糖面,食落去口感好似蝴蝶酥,衬雪糕食好正。
粟米冻汤配荔枝渍蕃茄
虾头面豉汤