2020-03-30
今日去左位於旺角打邊爐,雖然今時今日少左好多人打邊爐,但我覺得只要餐廳既投疫措施做得好,就唔需要太擔心。呢間阿爺八鮮鍋既店內設有空氣消毒機,入到餐廳又提供口罩袋同埋酒精搓手液,都算做得幾全面,而且所有餐具都有經過高溫消毒,用滾水煲過哂先用,咁食既時候就放心好多。餐廳主打任食海鮮既火鍋,不過打邊爐前先有燉湯、雞煲、刺身同小食,所以唔駛怕食海鮮唔夠飽。今日既燉湯係花膠燉翅,開頭都無乜期望,以為得個名勁,但一開就知燉湯真係勁足料,有一梳梳翅同大大件花膠,淨係飲湯都值回票價。之後仲有刺身,今日只要like 社交平台就會送象拔蚌刺身,象拔蚌刺身勁鮮甜爽口。跟住就有雞煲,雞煲都係任食,有得揀唔辣,肉質嫩滑。食完雞煲轉湯底打邊爐,每檯都有一份刺身拼盤,每人有半隻龍蝦,另外有啲可以任食既海鮮!全部都好新鮮!啲鮑魚仲郁緊架。我覺得必食鮑魚同蟶子!每樣食返幾隻都已經回哂本,平時去街市買鮑魚一百蚊都係得幾隻架咋。仲有蟹點都要食返兩隻啦,好多膏仲有肥牛係手切架,肉味濃,又唔會一大舊肥膏,一睇就知係靚嘢
跟住就有雞煲,雞煲都係任食,有得揀唔辣,肉質嫩滑。
仲有蟹點都要食返兩隻啦,好多膏
仲有肥牛係手切架,肉味濃,又唔會一大舊肥膏,一睇就知係靚嘢