2018-08-04 73 浏览
肥妹仔為食就係人都知,但係唔知大家又知唔知其實肥妹仔我好鐘意試新野,尤其係一d肥妹仔未試過而且平時都好少機會食到既餐廳!!!!日本菜係肥妹仔我既all time favourite,今次有朋友撩肥妹仔我食一間高級既日本菜,主打燒物同刺身,好呀,肥妹仔我最鐘意就係試新野架啦!!!肥妹仔同朋友叫了一個二人份量既set A, 菜式就係以下:脆炸軟殼蟹田園沙律季節魚頭麵豉湯2碗黑豚露荀卷2串火炙左口魚邊2貫松葉蟹腳2貫空運季節魚刺身2人份量脆炸軟殼蟹田園沙律軟殼蟹都幾大隻,外表炸到黃金鬆脆,但又無一般軟殼蟹炸到油立立既弊病,肥妹仔好欣賞!軟殻蟹入邊有淡淡蟹膏,好鮮,非常滋味,沙律菜新鮮爽口,配上日式沙律汁,清新可口,係一道好好既開胃菜!季節魚頭麵豉湯2碗平時去開食日本菜既餐廳所提供既麵豉湯黎黎去去都係得豆腐同昆皮,但呢個麵豉湯非常有心機,係有用蝦去煮,飲落比一般麵豉湯鮮味得多,不愧為高級既日式餐廳,魔鬼在細節呀!!!黑豚露荀卷2串黑豚肉包住露荀去燒,黑豚肉燒到外皮微脆,油膩燒到香氣出晒黎,包住露苟,澆上少少鹽去食已經非常好食,黑豚肉肉質彈牙,勁香豬肉味,thumbs up!!!!火炙左口魚邊2

肥妹仔同朋友叫了一個二人份量既set A, 菜式就係以下:
脆炸軟殼蟹田園沙律

季節魚頭麵豉湯2碗

黑豚露荀卷2串

火炙左口魚邊2貫
松葉蟹腳2貫
個火炙左口魚邊好食到肥妹仔叫救命,入口即溶,左口魚用火槍輕輕咁燒過,令魚油滲出黎,微暖既魚肉,加上軟硬適中既壽司飯,超好食!!!!至於個松葉蟹腳,新鮮,上面仲有一啖蟹膏放上去,鮮上加鮮,口感軟諗,好食!

空運季節魚刺身2人份量
肥妹仔並唔係食刺身既專家,不過試下都無妨!刺身擺放精緻,肥妹仔試咗幾啖,好爽口,魚鮮味十足,魚肉本身有一種甜味,連魚皮食係多咗一重口感,沾上日本魚生豉油就會多咗一種咸味,淨食就係食佢食材既新鮮,真係一分錢一分貨,新鮮既魚生就咁簡單處理就已經好好食~

總括黎講,呢間居酒屋入邊嘅裝飾令你你好似置身左日本嘅居酒屋一樣,好適合同良朋知己嚟嘆番一杯啤酒chill下
2018-07-26