2019-09-09 3718 浏览
今日是姪仔生日,於事今日同佢去一間放題食生日飯,佢成日都話好想食放題,所以去搵間咩都有得食既餐廳先。我老婆搵到間未食過又不算太貴既放題來試下,我們見湯底都算多選擇,有八款湯底給我揀黑蒜、豬骨、壽喜燒、味噌地獄辣、海鹽昆布、芫茜皮蛋、風味麻辣,因為有小朋友所以到最後我們選擇了壽喜燒湯底。入到場,地方不錯,將食物同顧客坐的位置會分開兩邊,令攞食物不用太迫,食物方面都算多選擇,熟食同甜品都有數十款,飲品都算多,又有啤酒、梅酒、清酒選擇。點了湯底之後,會送上每款一碟靚靚的肉有特級牛肩胛肉眼、美國穀飼肥牛、西班牙梅頭豬肉。每款肉都切得不算太厚,容易淥一淥就食得。肉類好有質素,油脂適量,軟腍香滑,肉味濃郁。刺身區域有甜蝦,榮螺,三文魚,帶子等等,咁多個之中最喜愛就係甜蝦,都好大隻,爽嫩蝦味起濃。壽司區又有自選最多三款的手卷區域,有吞拿魚、蟹柳、粟米、吞拿魚沙律、蟹籽、青瓜等等,而我選了(吞拿魚、吞拿魚沙律、蟹籽),內裡配料仲多過飯,又夠新鮮,真是不錯。雲尼拿、玄米茶、奶茶口味的雪糕(後兩者)都非常特別,初頭食落茶味不算好濃,但之後食多幾啖開始慢慢香濃出來,真是不錯。到最後發覺自己食熟食多過食火鍋配
到最後發覺自己食熟食多過食火鍋配料,但我另一伴佢地就兩者都多。(*有些火鍋配料是要用個電話scan個店員給你的QR CODE先可以點出面沒有既配料,例如有海鮮、牛、豬、天婦羅等),記住不好唔見個QR CODE呀。
2019-09-04