2018-10-02 170 浏览
秋風起, 又係食蒸氣火鍋既季節!之前起OPENRICE 見蟹仙食評唔錯, 即刻打電話去BOOK 位食下先。 可能我地食5點幾, 時間比較早, 尚未有人。餐廳格局細細, 但好乾淨的而蒸氣火鍋有3個SET 可選擇, 價錢係$198、$298 同$398, 另星期五、六、日及公眾假期另每位加$28/位。我地簡左中間個價位個SET ($298/位): 越南頂角膏蟹(2人一隻) – 超級爆多膏, 好正。蟹膏好似食緊咸蛋黃, 而且啖啖肉, 肉質好鮮甜!澳洲青年龍蝦 (2人一隻) - 雖然係青年龍蝦,但都啖啖肉而且好多龍蝦膏,而且龍蝦膏又香濃。紐西蘭大蟶子 – 係新鮮的, 但侍應耐左開蓋, 蒸過左時間, 所以偏韌越南貴妃蚌及翡翠九孔鮑魚- 火喉適中,鮑魚軟腍唔硬,好彈牙而好鮮甜。深海龍躉片 – 明顯係好新鮮的, 因為肉質仍好令身!! 肉質彈牙又夠魚味!紐西蘭青口 – 個人不太喜歡食青口, 無食到…泰國海中蝦- 好奇怪, 依度既蝦同平時食開的蝦外表一樣, 但肉質好爽口鮮甜。一問店員看知依度的蝦是泰國野生蝦, 並唔係平時起街市買到養蝦, 唔怪得有唔同啦!!蔬菜籃- 新鮮, 無特別!依家餐廳仲做緊個優惠送

我地簡左中間個價位個SET ($298/位):

紐西蘭青口 – 個人不太喜歡食青口, 無食到…

蔬菜籃- 新鮮, 無特別!

依家餐廳仲做緊個優惠送粥底 – 粥底係最後先食, 吸收了所有海鮮精華的粥, 2個字 – 鮮甜!!

食完店員有禮貌咁介紹餐廳老闆係海鮮入口商, 海鮮都係來自世界各地,所以依度既海鮮保證新鮮而價錢相對比街外的公道。
其實$298 依個價錢, 淨係食膏蟹+龍蝦已經好抵食!! 唔怪得客似雲來啦!
食完都7點幾啦, 成間餐廳都滿座, 而好多WALKIN 客都無位, 所以如果大家要食依間餐廳記得, 記得, 記得要BOOK 位。哈哈!

依度食物質素好好, 而且價格公道, 會再黎!! 唯一問題食完成手海鮮味, 如果有手套提供咁就prefect!!