2013-01-06 458 浏览
jan 04, 13..........食dinner前嚟睇吓...........好好咁,请我试食咗好多样嘢呀...........最后买咗 :1) caramel chocolate macadamia nuts (hk$80)-唔讲,我以为喺朱古力truffle-原来中间喺原粒macadamia nut,之后包咗层焦糖,再coat以朱古力粉-焦糖层薄,食到温和焦味-之后就喺 大大粒嘅果仁,佢size真喺超大,旧年我去澳洲都有买,呢个大50%...........好松脆,1定喺优质果仁-味道多层次,又甜甜哋,焦焦哋,又有朱古力嘅微甘,又脆-樽仔又cute,用嚟送礼都唔错2) blue cheese black pepper (hk$40)-我试咗佢3款饼仔,最欣赏呢个 (其他试咗柠檬同薰衣草)-因为佢嘅味道最有个性,而且坊间少有-第1次食到蓝芝士混黑椒嘅饼-饼松化,个blue cheese味出,但就无咗很难接受嘅"so臭"味,黑椒味要吞𠮶吓先taste到-味道独特,复杂,有创意又好味-店方话无防腐剂,所以个shelf life大约只可以得5日-之后同食友1齐分享.........佢

-唔讲,我以为喺朱古力truffle
-焦糖层薄,食到温和焦味
-味道多层次,又甜甜哋,焦焦哋,又有朱古力嘅微甘,又脆
-樽仔又cute,用嚟送礼都唔错
-我试咗佢3款饼仔,最欣赏呢个 (其他试咗柠檬同薰衣草)
-因为佢嘅味道最有个性,而且坊间少有
-第1次食到蓝芝士混黑椒嘅饼
-味道独特,复杂,有创意又好味
-之后同食友1齐分享.........佢哋都话好食
3) genmai cha (hk$40)
-呢个喺玄米茶饼
-玄米味都几出,亦浓牛油味
-同样松化
4) earl grey financier (hk$24)
-我比较喜欢茶味
-摆上碟,好似2件寿司~~~~
-茶味好浓,食到好似有点茶叶喺里面,甜度都唔强
-湿润,松
5) chocolate nougat (hk$65)
-佢有2款鸟结糖,1款喺honey,同样有朱古力coating
-因为朱古力味好出,所以我索性买朱古力味算了
-果仁有杏仁,开心果,花生同棒子
-食到有点烟韧嘅材料,相信就喺candied fruit
-上网睇,先知道仲有芝麻同honey
-很浓朱古力味,用上valrhona朱古力,甜度不高,软身type
6) la couronne (hk$320)
-食友订咗个朱古力蛋糕同食友庆生
-彻头彻尾1个朱古力,同样用上了valrhona,very chocolate
-虽然得1磅都几heavy吓
题外话/补充资料: * 下次要试吓佢其他cakes同macaron~~~~
2013-01-04
外卖自取