2017-08-22 656 浏览
我同老公搵食搵到去荃灣,因為我要去民豐買水餃,再去楊屋道買肥牛。順路搵食搵到呢間Catee餐廳,初時我以為係以貓為主題,餐廳內會唔會有貓貓呢?原來係以魚為主打食材嘅餐廳。點解?因為貓鍾意食魚囉!餐廳環境好舒適,裝修好有格調,用餐環境偏暗,頗適合情侶約會,呵呵。當日我同老公都好有「食力」,先叫左幾個頭盤:左邊:煙三文魚蟹肉波波($98)一道精緻嘅冷盤,煙三文魚包住蟹肉,口感豐富。右邊:Catee炸三文魚蛋($68)第二味頭盤都係魚!用三文魚肉炸成魚蛋,好創新,經理推介用鋪底嘅火箭菜包住炸三文魚蛋食,比淨食更清新。意猶未盡,再叫多個頭盤。右邊:雙影帶子配黑魚子($108)所謂雙影帶子原來分別係煎帶子及烚帶子然後低溫凍煮。個人鍾意煎帶子,簡單帶出表面金黃,內裏半生狀態嘅口感。我地叫左兩個晚餐,跟餐有餐湯(番茄濃湯)、沙律(鷹嘴豆沙律)、餐包,飲品及甜品。威靈頓三文魚扒(伴刁草忌廉汁)($268)呢個大推!!!首先,以前只係聽過威靈頓牛扒但未食過,呢道威靈頓三文魚扒係以鵝肝及Parma ham包住三文魚焗而成,外面酥皮酥脆,內裡有幾種層次,三文魚肉質嫩滑,好有驚喜。烤西班牙黑毛豬扒伴芥末籽醬及

原來係以魚為主打食材嘅餐廳。點解?因為貓鍾意食魚囉!

當日我同老公都好有「食力」,先叫左幾個頭盤:

左邊:
煙三文魚蟹肉波波($98)
一道精緻嘅冷盤,煙三文魚包住蟹肉,口感豐富。

右邊:
Catee炸三文魚蛋($68)

意猶未盡,再叫多個頭盤。

右邊:

雙影帶子配黑魚子($108)

威靈頓三文魚扒(伴刁草忌廉汁)($268)

烤西班牙黑毛豬扒伴芥末籽醬及燒汁($198)

豬扒煎得好香脆,亦冇煎得過熟;薯蓉夠香滑,伴碟有好多蔬菜,例如番茄仔同秋葵,點埋燒汁更好。

甜品係German cheese cake,我鍾意佢有少許lemon taste ... 芝士味唔濃,冇咁漏。

最後揀飲乜諗左好耐,因為呢度有好多飲品選擇呀!老公飲Shirley Temple,我飲士多啤梨奶昔(各跟餐加$15),我杯奶昔味道好濃郁,正!
至於老公杯mocktail,有檸檬汁、紅糖水及七喜,甜甜地酸酸地又有汽,佢好鍾意呢!