2020-07-19
❀ Five to One #何文田❀❗️新開純白簡約風Cafe❗️ ——————————————————嚟到呢間剛剛開業嘅Cafe,用上純白簡約風格,但牆壁枱櫈細節等等都充滿特色,整體空間感強烈☺️而且唔會限入坐時間,有唔少人喺度睇書做嘢(*´∇`*)提供輕食、甜品同飲品,啱曬悠閒地嘆番個下晝嘅地方。不過食物就唔算特別,味道中規中矩🙈。雖然係新開張,但已經吸引咗好多人,所以通常都要排隊‼️可以先向店員攞籌,有位嘅時候店員會打俾你。✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Unidentified cake $48每日都有幾款唔同嘅unidentified cake/ tart,當日揀咗金沙撻🥧望落覺得同觀塘某間手作好似(有冇人有同感😶),詢問店員下得知蛋糕同tart並非自己製作,但就冇透露係邊度嚟🙈味道冇想像中咁出色,外層嘅朱古力給撻皮較乾同硬,內裏金沙榛子filling唔知係咪天氣較熱,所以溶溶地,口感稍為欠奉,而且味道稍甜,建議兩個人share。味道: 3.3/5 性價比: 3.2/5.☞ Earl grey panna cotta🍮$28呢個自家製作嘅panna cotta反而出色少少,入口即溶,奶香味重😋伯
❗️新開純白簡約風Cafe❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Unidentified cake $48
味道: 3.3/5 性價比: 3.2/5
☞ Earl grey panna cotta🍮$28
呢個自家製作嘅panna cotta反而出色少少,入口即溶,奶香味重😋伯爵茶係偏向金橘味濃郁嗰種,所以有種清幽嘅感覺,如果茶味可以在香濃啲就更好!
味道: 3.8/5 性價比: 3.7/5
☞ Affogato junior matcha🍨$48
比起一般嘅affogato迷你少少,幾啖就會食完🙈用上冰感較重嘅雲呢拿雪糕,配上稠稠有甜度嘅抹茶醬,勝在抹茶味都幾強烈,兩者味道拼埋一齊尚算唔錯。
味道: 3.3/5 性價比: 3/5
整體來講Cafe優勝之處在於舒適嘅環境,如果住喺附近想搵間Cafe同朋友傾吓計都幾舒服,但食物就唔算太特別🙈不過限聚令下令人龍更長,覺得如果要排好耐隊先入得到就唔係太值得🤓而且新店開張,加上咁多人,見到店員非常之忙碌緊張,喺度同佢講聲加油💪🏻可以cater完一個客人先到另一個,相信客人都會明白。
Affogato junior
Earl grey panna cotta