2025-03-03
最近筲箕灣新開咗間日式居酒屋 —「漁家」🤩🤩餐廳主打日式料理🇯🇵,包括刺身、串燒、鍋物、炸物、海鮮等,性價比高!一於同朋友去試試先~~-🍝蟹肉明太子烏冬 $148✨烏冬煙韌彈牙、好掛汁,加上滿滿的蟹肉🦀同明太子,口感creamy又足料🤤🤤🍤炸蝦天婦羅(4件) $68✨外層炸得酥脆,裡面包住爽彈的蝦肉,配天婦羅醬汁/蘿蔔泥食都唔錯!!🦪蒜蓉燒生蠔(2隻) $58✨蠔肉鮮嫩juicy,面層鋪滿蒜蓉同蔥花,食完想再encore❤️❤️另外仲試咗以下幾款串燒:🐥雞軟骨:口感爽脆,加咗少少鹽調味,送酒一流🐮牛舌芯:肉質軟嫩多汁,牛味濃郁🥩牛肩胛小排:肉質細嫩,油脂分佈平均🍗自家製免治雞肉棒:外脆內軟、啖啖肉,蘸月見汁食最正飲品方面,我地叫咗青檸蜜糖梳打($28)同荔枝烏龍茶($28)~~兩杯都大大杯,我就鍾意「青檸蜜糖梳打🍹」多啲!味道酸酸甜甜,氣泡感十足👍🏻👍🏻
🍝蟹肉明太子烏冬 $148✨
🍤炸蝦天婦羅(4件) $68✨
🦪蒜蓉燒生蠔(2隻) $58✨
另外仲試咗以下幾款串燒:
🐥雞軟骨:口感爽脆,加咗少少鹽調味,送酒一流
🐮牛舌芯:肉質軟嫩多汁,牛味濃郁
🥩牛肩胛小排:肉質細嫩,油脂分佈平均
🍗自家製免治雞肉棒:外脆內軟、啖啖肉,蘸月見汁食最正