2020-09-13
❀斗斗 #觀塘 ❀❗️新開懷舊裝修 抵食台式料理❗️ ——————————————————觀塘真係有好多好嘢食,今次嚟到呢間新開嘅台灣菜,有多種經典台灣菜式,仲要只係$40至$50,好味又抵食✨最特別係內裏裝修主打懷舊風,用上大量復古裝飾、傢俬營造六七十年代香港嘅情貌,牆上擺滿黑膠唱片,最誇張仲要有架人力車,歡迎大家坐上去打卡📸聽聞老細仲特登搜羅林林總總嘅舊式復古玩具,當日我哋就喺牆上搵到本仲賣緊嘅五毫子郭晉安雜誌📚!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞香辣牛筋腩擔擔麵🍜$53牛筋夠晒大嚿,滑溜腍身🥰。牛腩肥嘅部份唔會太多,但依然入口即溶,一啲都唔鞋😋。而且一碗入面起碼有成五六舊牛筋腩,每舊都非常入味,帶點微辣,夠晒香口。另外佢哋嘅擔擔麵都非常香濃,有大量肉碎,花生味夠晒重,麵條亦索晒湯底,係少有令我滿意嘅擔擔麵😚不過留意擺得來會變到越嚟越稠,所以建議大家盡快食啦!味道: 4.4/5 性價比: 4.4/5.☞九層塔醬油雞飯🐔$54主要用醬油醃製雞肉,九層塔嘅味道唔算太重,相對上味就冇咁特別🙈。雞肉以呢個價錢來講的確夠晒足料,配埋超級大碗嘅白飯,放飯嚟食一流夠晒飽肚!味道: 3.9/5 性價比: 4.6/5.☞
❗️新開懷舊裝修 抵食台式料理❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞香辣牛筋腩擔擔麵🍜$53
牛筋夠晒大嚿,滑溜腍身🥰。
牛腩肥嘅部份唔會太多,但依然入口即溶,一啲都唔鞋😋。
味道: 4.4/5 性價比: 4.4/5
☞九層塔醬油雞飯🐔$54
味道: 3.9/5 性價比: 4.6/5
☞南投怪味雞🐣$62
相反呢一個怪味雞就真係非常好食,屬於滿漢全席嘅其中一道菜,香港比較少見😲!
叫怪味嘅原因係因為佢有多種唔同口味混雜起嚟,既係酸酸甜甜,亦都帶點麻辣,蒜香味重,有少少似泰式酸辣醬,層次非常豐富,甚為開胃🤤。
呢一個我哋嗌左單點,雞肉份量超級多,而且仲有雞髀位置,所以真係勁滑,推薦大家試呢款💕!
☞南投怪味雞$62
味道: 4.7/5 性價比: 4.6/5
☞臺醬拌金錢牛肚絲 跟餐$18 (原價$23)
☞剁椒皮蛋 跟餐$13 (原價$18)
另外仲跟餐嗌左兩個小食,雖然份量唔算好大,不過平平哋加多個小食都幾唔錯😚。
而且兩者味道同樣高質,
牛肚絲用上自家秘製醬汁,鹹鹹甜甜非常之入味,口感偏腍韌,我個人好鍾意。
至於皮蛋就以甜味為主,再帶點酸味,皮蛋黃整到流心,同樣係都開胃小菜👍🏻!
味道: 4.3/5 性價比: 4.3/5
整體來講呢一間台灣菜真係抵食到不得了😚食咁多嘢每人都唔使$100,而且飽到上心口!另外食物質素亦冇因為咁平而變差,反而維持到高水準,雖然唔係話有好特別嘅菜式,但每一道菜都唔會令我失望👍🏻不過留意佢哋整體調味比較濃郁,啱晒我呢啲重口味人士。而且仲要有整到超靚嘅打卡外牆,大家都可以嚟品嚐下佢哋嘅食物同埋打卡。
香辣牛筋腩擔擔麵
九層塔醬油雞飯