今日係永安百貨附近經過呢間新開懷舊冰室,就俾佢特別嘅霓虹燈招牌吸引左入去. 一入去右邊有好大幅好靚嘅舊時代女士著𣄃袍復古畫係全場焦點, 左邊就有部大電視播緊RTHK同掛左廟街嘅相,中間牆上就有懷舊電器擺設同好多有關廟街嘅霓虹燈字!打卡一流!雖然午市坐爆哂,我幾鐘意佢地張橙色皮質椅,坐得舒服又唔迫叉燒控嘅我第一次黎梗係要試下佢地個招牌黯然銷魂飯!午市精選$56送例湯!蜜汁叉燒肥瘦適中,再加埋個流心蛋同泰國金鳯香米簡直一流!好正是日例湯係青紅蘿蔔煲豬骨,個湯夠足料仲食到瘦肉架。佢仲有至尊銷魂飯(午餐肉,叉燒,肉餅,煎蛋)都係招牌菜同其他好多套餐,下次再嚟試!諗起之前試過北角有間食神叉燒好失望,叉燒真係又鞋又乾又貴..

黯然銷魂飯
青紅蘿蔔例湯