2018-08-08
觀塘區有好多餐廳選擇,商場、街邊、工廈都各有不同,今次晚餐就挑戰下近排新開既cafe「torio喫茶部」。一入餐廳已經比佢帶有日式的混合裝修風格同佈置感動了,氣氛十分之好,令人一入到去就期待上菜同朋友聊天的時光!而依間鋪既重點絕對係甜品!!很重要!餐牌上的選擇感覺都似平時係日本cafe上會見到果d款式,今次簡左招牌紅茶雞肉咖哩同意粉試下!每款主食都附設沙律,而且款式都唔小,基本的沙律菜、茶漬青瓜、中有薯仔沙律… 味道十分之好!反而紅茶咖哩我個人覺得咸味重過咖哩味,飯就似選用日本珍珠米。另一款是有肉丸的意大利麵,同樣都有沙律伴碟。肉丸有手工做的感覺,意大利麵的軟硬度亦剛剛好,只可惜同樣都覺得咸味蓋過其他味道。主菜加$8就可以配糖漬椰橙紅茶,雖然叫糖漬,但完全唔覺得有甜味。重點登場!首先介紹焦糖布丁,輕輕搖一下個杯個布丁就好似跳緊舞咁,賣相十分精緻!口感很厚實,而且很滑很有味道,配上相信係自己調配既cream,味道一流!(主食加$28換購)另外同體重身形抗爭緊既朋友可以試下佢另外一款套餐甜品!咖啡凍!雖然面頭果層cream都係敵人,但底層食起上黎好似飲緊齋啡咁,很香很濃郁既咖啡味道!無論係
日式拿破里義大利麵
重點登場!
焦糖布丁
無論係想搵個氣氛好既地方同朋友傾下計或者想食甜品chill下都絕對值得一試!
咖啡凍
招牌青蘋果紅茶咖哩飯(雞肉)