2022-10-29 40 浏览
近幾年香港吹起一股食雞白湯拉麵嘅潮流,都好多年冇食豬骨濃湯味拉麵咁啱今日經過旺角見到之前都食過嘅金鶴拉麵開到嚟旺角嘅分店,所以就即管入去依日醫肚睇吓佢哋旺角嘅新店嘅質素係點呢度嘅金鶴旺角分店就冇好似其他分店咁今日式嘅裝修就睇吓佢哋嘅食物質素保持到好似其他分店咁咁高質素一如既往都係叫返雞白湯拉麵再加咗個小食就係堂楊炸雞同埋日式煎餃子一上到枱雖然係新開張,但係都依然keep到一半嘅金鶴拉麵嘅搶晴風格因為一見到炸到脆卜卜嘅牛蒡再配合埋慢煮嘅雞肉快同埋日式叉燒,而且仲有我最鍾意食嘅日本筍同埋木耳而且一埋位之後熱辣辣嘅湯底就梗係飲返一啖先啦濃郁非常嘅雞,白湯拉麵完完全全係金鶴嘅風味,唔會有過分嘅油膩完全係雞肉嘅精華而且面嘅操又到掌握得非常之咁好煮得亦都唔會過分地淋因為最怕雞白湯拉麵就係食一個林晒嘅拉麵變成左太張口呢度就唔會有呢個嘅感覺而且堂楊炸雞走得非常之咁香脆,再配合買蛋黃醬,簡直係人食指大動而且日式餃子都剪得非常之咁香菜再配合埋日式有子醋汁仲更加開胃

一如既往都係叫返雞白湯拉麵

再加咗個小食就係堂楊炸雞同埋日式煎餃子

堂楊炸雞走得非常之咁香脆,再配合買蛋黃醬,簡直係人食指大動