2022-12-20 37 浏览
茶木可以話係由細食到大,久不久有推廣優惠,還記得上年牛肉麵買一送一超級抵食。德福舖剛剛完成翻新,菜單亦升級左。店內改成包廂座位,利用長虹玻璃增加隔間及私穩,暖調燈光亦大添情調。也許太久沒到訪,晚飯時間原來有一人或二人套餐,價錢也實惠。一人餐約一百左右,可能隨時加配小食甜品,又或補錢改特別飲品。台菜一定要叫的鹽酥雞,半份原來有一碗咁多😆。雞粒是比較脆口的那種,不會有地瓜粉粘稠的口感,細細粒方便入口。茶木的水果茶就飲得多,見門口的調茶機器似乎好專業,就試下新飲品。芒果奶蓋冰唔止用新鮮水果打成,仲加左茶底調和甜膩的感覺。每杯飲品都是特調的,茶底有五六款選擇,亦可走茶換成電解水,甜度冰度自選,奶蓋都可以走奶。金萱茶是沒有澀味的青茶,帶有微微的花香,應該女生們都會喜歡的味道。打得非常幼細的冰沙好滑,整體散發芒果幽香。面頭的青檸可以根據個人口味添加,加左更fresh!食過茶木的豬軟骨麵覺得好食,今次試試fusion版的黑醋味醂豬軟骨。日式中式做法混在一起,意想不到地下飯。豬軟骨肉厚燉煮時間夠,不費牙力就食到軟骨部份。雖然有黑醋,但味醂加持下唔會酸。食到底有幾件紅白蘿蔔送飯。另一道櫻花蝦津白煨高湯,

另一道櫻花蝦津白煨高湯,櫻花蝦海鮮味重,簡單而可口。

最後朋友話想試埋滷水拼盤,但我已經飽到投降了。重新裝修過後整間店變得更有生氣,食品飲品的種類都令我可以一訪再訪。