2021-07-28
日本野一直都係香港人嘅至愛。而今次食嘅海膽仔近排係唔同嘅food blog都相當hit。所以我地就決定去試試。海膽仔同其他嘅日本餐廳唔同嘅係,佢係以海膽為主題,所以佢哋都有唔同嘅海膽特色料理,例如倍化帶子吞海膽,木板燒港膽等等。除此之外,佢哋都有唔同嘅飛機直送海產,串燒,炸物等等。我哋揀左星期六7:30食,即使佢有兩層,但好彩預先book左位,因為聽到其他人walk in都無曬位啦。餐廳限時90分鐘。餐廳一入門口就係一個擺曬唔同產地海膽嘅凍櫃,可以俾大家買返屋企外賣慢慢品嚐。再行入啲嘅凍櫃入面就有時令嘅飛機海產,我哋個日就有活赤貝,北寄貝,仲有幾款生蠔,價錢都合理,大家黎到鍾意嘅話絕對可以試試!原本一心想試木板燒海膽,可惜佢話個日已經賣曬,於是我哋叫左一個季節限定嘅珍味丼($98),套餐包沙律同湯。之後叫左個倍化帶子吞海膽($88),一隻活赤貝($38),油甘魚鮫 ($68) 同富士山柚子梳打 ($22)。倍化帶子吞海膽($88):帶子好大隻,海膽唔腥,值得一試珍味丼 ($98)後尾又覺得唔夠,又叫多咗2件鵝肝多士,細池魚刺身,火炙左口魚邊壽司同海膽軍艦。鵝肝多士算足料,多士都好脆;左
倍化帶子吞海膽($88):帶子好大隻,海膽唔腥,值得一試
珍味丼 ($98)
鵝肝多士算足料,多士都好脆;左口魚邊壽司可以唔洗嗌,冇特別。
總括,海膽方面係幾出色,其他野食就不過不失,不過勝在價錢好抵。