2025-06-07
銅鑼灣Savor Kitchen最近換上全新菜單,我即刻二話不說,衝過去為大家打頭陣試食!到底呢個新餐牌係咪真係咁巴閉,值得一試?今日就等我用最地道嘅香港口語,逐一為大家剖析,睇吓有咩隱藏驚喜等緊你!雞肝慕絲:慕絲打到好滑,配埋個Port Wine同埋自家製嘅Pickle Red Onion,味道濃郁得嚟又唔會膩,點少得佢哋個Toast,脆卜卜好夾!真係每啖都充滿驚喜,好開胃!🦞 湯品:法式龍蝦湯絕對係餐牌上嘅亮點!一上枱,嗰浸龍蝦嘅鮮甜香氣已經撲鼻而來,飲落口更是令人驚艷,口感綿密幼滑,每一啖都充滿咗海洋嘅鮮味精華,彷彿將成個海洋嘅鮮甜都濃縮晒喺碗湯裡面,暖入心扉,令人回味無窮。呢個湯做得咁出色,證明廚師對湯底嘅熬製真係落足心機!自家製意大利乳清奶酪青醬意粉:個青醬味道好香濃,羅勒味突出得嚟又唔會搶過咗其他配料嘅風頭,麵條夠彈牙,掛汁力一流,配埋嗰啲開心果碎同埋車厘茄,口感同味道都好有層次,食落去好清新但又滿足。熟成米鴨胸,鴨皮煎得金黃酥脆,鴨肉粉嫩多汁,唔會乾爭爭,鴨味濃郁,配埋Kohlrabi、Chicory同埋Red Currant,味道好有層次感。廚師對火候嘅掌握真係一流,好
🦞 湯品:
熟成米鴨胸,鴨皮煎得金黃酥脆,鴨肉粉嫩多汁,唔會乾爭爭,鴨味濃郁,配埋Kohlrabi、Chicory同埋Red Currant,味道好有層次感。廚師對火候嘅掌握真係一流,好欣賞佢哋將食材嘅原味發揮得淋漓盡致。
芒果芭菲配椰奶雪葩為成餐飯劃上一個甜美而清爽嘅句號。芒果芭菲嘅香甜醇厚,配上椰奶雪葩嘅冰涼清爽,兩者口感嘅對比好有趣,味道平衡得恰到好處,甜而不膩。特別喺食完主菜之後,嚟番個咁清新嘅甜品,真係幫味蕾洗咗個澡咁,齒頰留香,感覺好舒服,完美!