AmabelCCy
新舊款糖水都相當出色
AmabelCCy
2017-08-20
关注
上幾篇食評中,其中一篇提到我去紅磡覓食,但一直都忘記當晚的😅飯後環節。翻翻相簿才發現自己忘了介紹這間甜品店。

【豬仔糖水】,一開始我到黃埔站地面就見到佢。特別地方在於佢卡通logo,我就諗:如果食完晚飯仲有空位,不如試下🤔

畢竟我係食完飯,要有甜品或者生果做飯後果先會感到滿足的人,理所當然光顧左。

呢間糖水店有樣頗有趣的地方,每日都有限定幾款20蚊碗糖水供選擇。

我並唔係因為呢個價錢而吸引入黎食,係因為我通常食熱甜品,選擇本來就唔算多,剛好有我喜歡的杏仁茶,不妨一試。

蛋白杏仁茶
蛋白杏仁茶

口感質地柔滑,真係啜一下就自己滑到喉嚨的感覺。蛋白幼細,但唔係爛晒見唔到,而係非大大舊要咬的那種。蛋白呈絲狀或薄片狀。
杏仁味足夠,唔會飲完有粉末,是有誠意的。

驚喜完全在於蛋白,一般市面上蛋白都係取自熟左的厚切蛋白,好少做得如此幼細。坦白而言,味道確不是最驚喜的部分。

藍色星球-凍食甜品

呢款甜品由於賣相很美,當晚都有唔少客人指定點呢款,幸好冇限量發售,不然我就買不到🙊

呢碗算係集於一身的甜品,有最令我期待的海鹽雪糕、牛奶布甸、益力多爆珠、西米、忌廉等原素。一開始點完,以為一碗甜品太多口感同味道會否有衝突,結果係冇!

海鹽雪糕鹹鹹地,融左係底部,配合其他具甜味的西米及爆珠,互補不足。既不會太甜,亦不單單祗有鹹味。
牛奶布甸質感柔滑,具淡淡牛奶香味。
忌廉加上雪糕😏夢幻組合啦

這款新式甜品真係好推薦大家去試試看!

當晚一直有好多人光顧,所以我都不便拍咁多環境相。我到的時候都需要搭抬坐,枱櫈唔算好闊落。
環境整體唔算好嘈,裝潢走向白藍風格,但進食時間就因為人多的關係,食得比較急(享受時間短),始終人地要《返枱》。

價錢相宜合理,係如此有理位置-地鐵站一出就見,算是平的價格,也許是因為有一定人流,先能夠做到呢個價位。

【豬仔糖水】我個人挺喜歡,經過的都可以一試。

赞好
检举