2023-07-22 137 浏览
醉潮館兩枝公最啱就係去食打冷呢啲佬野。荃灣三坡坊成街都係打冷同大排檔之類既野,我地見醉潮館個名咁靚,就揀咗呢間。😍😍餐廳裝修簡單,木枱木凳,加少少中式吊燈,有啲大排檔feel。黎得打冷,梗係要食韮菜豬紅。呢到既豬紅同平時食開既有啲唔同,係片狀既,入口好似豆腐咁滑溜,份量好大,底部亦都有好多韮菜。調味少少辣,唔食辣都應該頂得順。😄😄之後我地叫多個紅蝦乾通菜煲。用石鍋上可以保持菜既熱度,食到最尾都仲好熱,而且好有鑊氣。紅蝦乾好咸香,入口冇既咬口,令個餸更有風味之餘,亦增添口感。❤️❤️最後叫多個砂鍋卜卜蜆煲,我地得兩個人,叫咗個小既。除咗大量既卜卜蜆之外,仲有好多蘿蔔,粉絲同埋栗米。卜卜蜆飽滿無沙,非常鮮甜。加埋蘿蔔栗米,令蜆湯更鮮味,兩個人差唔多飲晒所有湯。😆❤️😄
醉潮館