<Ankôma> 📍尖沙咀🔸新派🇫🇷法 x 日🇯🇵Fusion fine dinning 体验 🤩🔸庆祝首选Fine dinning 🏆质素拍得住米芝连一星餐厅, 唔单只系鲜味 🥴 厨师认真钻研过嘅法式料理🦀🐏🦞🌱🦐🌿 Set dinner $1480价钱合理,厨师心机比足有突。前菜:Zuwaigani — 啖啖松叶蟹肉,丰富蟹肉口感配上雪莉酒醋片,呢个配合真系令人食指大动 🥴👆🏼 Unagi — 烟熏鳗鱼配上鹅肝多士 😋 不同层次嘅口感配合得天衣无缝。Oyster — 食材采用日本昆布森真蚝,生蚝食落有两个层次,群边爽口,而肉身creamy 🦪 配以raspberry vinegar dressing同醋萝卜、龙须藻再味道嘅复杂度再推高一个层次。Iwashi — 秋刀鱼鱼鲜味十分突出,毫无腥味 😎👍🏼 (朋友平时唔食鱼都觉得OK)。秋刀鱼鱼生裹著Wasabi薯蓉,成个感觉好似食紧嚿寿司🍣 伴碟阵阵清新薄荷味,洋葱嘅甜味带起整个菜式 🥴Shi-ma Ebi — 白酒、红酒、清酒腌渍红虾肉,红虾刺身肉质鲜甜。🦐🦐🦐 一虾二食,绝无浪费,红虾头就用天妇罗嘅做法,可以整个食用
<Ankôma> 📍尖沙咀
🔸庆祝首选Fine dinning 🏆

前菜:

Shi-ma Ebi — 白酒、红酒、清酒腌渍红虾肉,红虾刺身肉质鲜甜。🦐🦐🦐 一虾二食,绝无浪费,红虾头就用天妇罗嘅做法,可以整个食用。🌊🍇伴碟嘅海萄葡爽脆,有清新脱俗嘅食感。

主菜:

Pasta — 直径大过五蚊银嘅鲟鱼子酱 🖤🖤🖤🖤🖤 单单只以鱼子提鲜,已经足以令零调味嘅天使面变得咸香,令人食欲大增 🥴🥴🥴 另外亦不得不提,天使面质感刚刚好,有弹性得黎唔会化开!果然系Signature item!

Lobster — 取采自于左加拿大龙虾,食落就知厨师做足功课 🤓📄 龙虾食感嫩,同时水份被抽走,concentrated龙虾嘅鲜味 🥴🥴🥴 不得不向厨师偷师,原来厨师用热水除壳,爱再用火山石慢烤蒸发虾肉嘅水份,佩服!咁复杂,我都系留返俾你做,我比钱食得啦 🤣🤣🤣🤣🤣

Lamb — 主菜拣左羊BB 🐏 厨师话经过慢煮再Grill 🔥🔥🔥 肉质先够幼嫩。菜式包含左日式元素,鸡骨与日式酱油打成酱,但个人觉得有点儿过咸。

甜品

Pistachio — 我真心觉得 The chief could read my mind 🧠 点解每一个dish都可以咁岩我口味,连最后嘅甜品都系我最钟意嘅《开心果麻糬挞》,点解?点解呢个挞咁好食 🥹🥹🥹 果仁味极香,而且系不同品种&层次嘅开心果酱,真系好食过酒店级嘅西饼!到底系发生咩事!忍唔住问有无得散买?

🥁🥁🥁邓邓邓邓 … 答案系:「有嘅,不过必须前一日预定,而且唔平 $98/pc」 😲 但仍然好想买,食过返寻味。

Seasonal Fruit — 我被个开心果挞震撼到,连个北海道蜜瓜系咩味都唔记得左 🤣 依稀记得几清甜 🍈 (Sorry 蜜瓜你今之唔系主角)