2017-07-25 44 浏览
今日難得放假,同女友人去銅記行街shopping,唸住搵好野食。行經開平道既Cubus,全幢大廈有好多餐廳,咁就求其搵一間試下食啦,咁岩就搵正呢一間hwaduk啦,一入到去環境都算闊落,幾有格調,四周的落地玻璃可以遠眺附近的環境一坐底就有就見到個lunch set幾吸引,所以就無嗌炸雞同pizza,叫左2 lunch set頭盤就係 Insalata 我就係第一次試Insalata既,平時都係飲食節目睇過,今次第一次食,仲要係係韓國餐廳試。上面既蕃茄超級新鮮,入面仲有balsamic pearls吊反個芝士味道出黎,令芝士更加濃郁。賣相不用多說,一流。小辣蘆筍牛小排小辣蘆筍牛小排,主角當然係牛小排啦,肉質鮮嫩,十分juicy,肉連筋位咬下去好嫩口,入口即溶。一口牛肉配上一口蘆筍及creamy薯蓉,味道好夾。其次驚喜位就係個醬汁,望落以為係平時普通燒汁,原來隱藏小辣味道在內,第一淡以為平平無奇,第二淡就會慢慢品嚐到小小辣到,沾上這個韓式風味醬汁既搭配又開胃。蜆肉意粉我好少比心心表情符號,但係呢一個真係好好好食。第一點有我最喜歡既葱係上面,賣相一流。蜆肉無沙,又肥美,意粉同個汁又配合得到,

頭盤就係 Insalata

小辣蘆筍牛小排

蜆肉意粉

我好少比心心表情符號,但係呢一個真係好好好食。第一點有我最喜歡既葱係上面,賣相一流。蜆肉無沙,又肥美,意粉同個汁又配合得到,無得彈。

poached pear red wine

紅酒同梨子 估唔到咁夾,底部仲加左個醬令件事變得更有層次

總括,韓國加意大利菜估唔到可以咁夾,下次經過一定會再去食。小弟誠意推介
2017-07-24
午餐