2021-11-26
今日去左炮台山搵個保險 agent 傾啲嘢,之後約埋老公一齊食晚飯。路經友邦廣場,見到地下新開左間「茶東西」。灰藍色門面配以一室純白裝潢,色調柔和舒服,感覺好清新,今晚就一於喺呢度開餐。牆身上掛滿了漫畫作,禪味濃厚,很有意思。精選晚餐選擇豐富,有滑蛋蓋飯、火山石鍋烏冬、經典意粉、主菜、輕量餐等,另外亦有幾款小食供應。點左個滑蛋蓋飯 ($55) 配自家手打蝦堡 (+$25) 同 美國極級牛肩胛火山烏冬配黑松露菇菌豚骨湯 ($88)。蓋飯醬汁可於忌廉奶油雞肉汁、蕃茄燴牛肉汁、北海道咖喱豚肉汁中自選 2 款,拼成三色飯。炒蛋賣相好吸引,不但蛋色鮮黃、蛋香濃郁,而且最重要係夠晒嫩滑!牛肉汁煮得極之入味,濃稠適中,入口帶陣陣蕃茄嘅酸香,好開胃。豚肉汁味道亦唔錯,應該用左好多種香料、蜜糖及甜蔥等熬製,吃下辣味不嗆,香濃又惹味。手打蝦堡非常足料,彈牙又夠厚身,食到蝦肉的爽口質感,既香脆又唔油膩,正!另外呢客牛肩胛烏冬亦做得很不錯,烏冬以石鍋盛載,滾燙熱辣,放上檯時仍不停冒著白煙,熱力迫人。湯面有綿綿白泡,嚐一口,味道非常濃郁,醇而帶肉香;黑松露減去了豚骨湯的油膩感,亦增加左菇菌嘅香氣。牛肩胛厚度均勻
牛肩胛厚度均勻,脂肪含量低,肉味濃,食落富嚼勁。烏冬也有水準,爽身又帶韌性,配埋粟米、鳴門卷和菇菌等一起吃,夠晒豐富,美味又飽足。
凡惠顧晚餐,可以用優惠價加配飲品,點左杯熱咖啡 (+$10) 同 熱情果多多梳打 (+$18)。梳打以熱情果及益力多打製,入口酸酸甜甜,感覺超 Fresh,非常解渴,清爽透心涼。