2023-07-08
自問好鍾意食中菜,今次到訪將軍澳嘅小神燈,餐廳以懷舊風為主調,裝修獨特,有大排檔風味,超級適合打卡,食物方面主打多款新派粵式料理,晚市需要排隊等候,深受大家歡迎👏🏻糯米炒膏蟹新鮮滾熱辣,上枱時香氣四溢,炸炸聲咁,糯米飯生炒再將膏蟹焗熱,飯粒飽滿,乾身,帶飯焦,加埋鮮甜美味嘅蟹膏同蟹肉,唔覺唔覺就清曬😍 奇趣脆皮豬手賣相一流,原隻豬手上,皮脆肉嫩,口感豐富,仲有兩款醬汁幫助解膩,性價比高,兩款都係必點嘅菜式☺️腿茸菜膽雞肉質鮮嫩,雞有半隻份量,味道唔算好濃郁,反而食得出雞肉嘅原汁原味,旁邊有少量蔬菜,感覺更加健康😛 菠蘿咕嚕肉好有驚喜,外皮掛滿酸甜醬汁,咬落外脆內軟,雙重滋味令人回味無窮呀~ 紅湯鮮茄浸青蔬同樣出色,簡單材料混合而成嘅一碟健康菜式,湯底清甜,鮮茄味好出,蔬菜新鮮,配埋少量雜菇開胃又好味道👅 最後以楊枝甘露作結,果然真材實料,裏面竟然有一絲絲芒果,濃稠度亦比出面厲害,出色過甜品店👌🏻