2023-07-28 71 浏览
識飲識食嘅人都應該知道,銅鑼灣THE L SQUARE整座大廈有著各式各樣嘅食店,總有一間啱心水呢晚就同朋友嚟到《鬼滷》,主打新派潮州打冷,食物選擇雖然不算多,但貴精不貴多,務求留住一眾食客嘅心坐低無耐,店員先奉上一碗仔爆谷,無食鹹先食甜,幾過癮!🥢潮式滷水拼盤 - 揀咗滷水鵝肉、鵝腸和墨魚,配上自家製滷水汁,味道鮮香。拼盤食物各有特色,我比較喜歡鵝腸和墨魚,鵝腸夠爽口,墨魚就口感柔嫩🥢蘭王蛋蠔餅 - 食潮州菜又點少得蠔餅,用上蘭王蛋令蛋香更突出,脆漿夠脆口,內裏就是滿滿嘅蠔仔🥢椒鹽普寧豆腐 - 外層炸脆之餘亦灑滿椒鹽,香口又惹味,豆腐夠嫩滑,真正外脆內嫩🥢黑松露蔥油拌麵 - 麵條煮得夠爽彈,配上香濃嘅黑松露醬,上枱時已經香氣撲鼻

坐低無耐,店員先奉上一碗仔爆谷,無食鹹先食甜,幾過癮!