2023-06-10 191 浏览
衝擊你印象中嘅滷水店💛.標題係誇張咗啲,但我諗大家滷水店印象離不開油淋淋、好嘈嘅叫賣聲、街邊風塵僕僕、係師奶諗唔到煮咩餸買返去加料咁。呢度正好有對90後老闆夫婦採用新式裝修,日系定食擺盤方式呈現畀食客。我想講presentation係呢個世代真係非常重要🥹所以我極之欣賞肯諗計革新傳統食物嘅餐廳,絕對會吸到好多打卡客同年青客源!老闆,如何你睇到嘅話不妨留個comment,好想畀你知道我係好鍾意呢類型小店😆.1️⃣獅頭滷水鵝件餐($65)揀完main course後,麵同小碟都係自由選擇,麵要鵝油撈日式麵小辣、小碟就揀咗醃蘿蔔。獅頭滷水鵝件🦆滷得都算入味,鵝肉有彈性唔會太鞋,畀嘅位就睇彩數,當日有肉有肥膏。(值得一提嘅細心位係佢會額外畀個碗你𠼱骨)碗麵個辣椒油🌶非常非常有花椒香,同荃灣荃豐小廚美食嗰種辣椒醬係一樣味,好建議嗌辣,配埋日式麵🍜一條條彈牙口感係好合襯嘅配搭,好容易令人食唔停口!(佢好快會變一餅嘢,食之前要整返鬆佢撈)初初碗湯份量唔多,唔太起眼,但一飲係極濃極鮮甜嘅湯,建議盡早飲以免攤凍🥶。醃蘿蔔正常,有助清除膩感😇.2️⃣鵝片拼豆腐餐($75)第二個餐就揀咗貴少少嘅鵝片,都係睇滷水師傅
衝擊你印象中嘅滷水店💛
1️⃣獅頭滷水鵝件餐($65)
2️⃣鵝片拼豆腐餐($75)
第二個餐就揀咗貴少少嘅鵝片,都係睇滷水師傅表現,當日嘅鵝片滷得略嫌唔太入味,色水較淺,切得比較薄,而且有一件食到有細骨🥹(之前睇訪問,老闆娘話會小心處理走啲細骨,希望只係師傅一時失手)難免會扣少少分,大家食嘅時候要留心啲食!但係!點完個蒜蓉醋後係有提升返分數,成功吊起返鵝肉個鮮味👍🏻小碟揀咗炒花生魚仔,花生ok但魚仔有啲硬😂但始終咁嘅硬件都睇得出店家好有誠意革新香港傳統美食形象💕
3️⃣話梅花雕雞軟骨($34)
花雕酒味淡淡清香,雞軟骨爽脆shok shok聲,幾有新鮮感,可以一試!雖然我始終覺得雞軟骨點都係椒鹽炸先最好食🤣😋
性價比:🌕🌕🌕🌕🌑
美味度:🌕🌕🌕🌕🌖
獨特性:🌕🌕🌕🌕🌗
🦢榕基滷水專門店 1992 (大埔)
📍大埔廣福道97-99號地舖
@yungkee1992 #大埔黃店 #滷味 #滷水 #滷水鵝 #goose #定食 #黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #美食推介 #良心小店 #香港好去處 #九龍好去處 #新界好去處 #性價比高 #香港美食指南 #852food #相機食先 #food #foodie #foodporn #foodiehk #hkfoodie #instafood #hongkong #hkfood #foodstagram #foodlover #食評 #食好西 #必食 #人氣美食