2022-10-13
無「素」不歡嘅我,見到市場多咗好多新派素食店嘅餐廳。今晚就揀咗位於旺角嘅心裡有素食自助餐,點解?因為食材高質有保証,仲有獨家烹調配方,不含五辛;店主還會每晚親自去派飯,絕對值得支持。✦ 炸鮮奶堅持每日用新鮮油嚟炸物,食物不單有「黃金」賣相,外層脆漿鬆化,入面的鮮奶嫩滑,必食推介。✦ 澳洲黑蜜糖UAF350+去皮蕃茄不計成本嘅冷盤前菜,細心為蕃茄去皮,方便客人進食。✦ 千島醬蕃茄炒蛋用千島醬代替蕃茄醬,令味道層次更豐富,意想不到地能和蕃茄炒蛋成為絕配。✦ 合桃咕嚕肉賣相同真嘅咕嚕肉完全沒分別,但入面係整粒合桃肉,一定只得此店先食到。✦ 黑松露炒麵未食已聞到黑松露嘅香,食落更有驚喜。✦ 澳洲牛油果又一不計成本之作,牛油果新鮮。加埋玫瑰岩鹽同黑椒,令牛油果的味道更好食。獨家設計嘅新派菜式,多到不能盡錄:沙律,前菜,湯,主菜,粥粉麵飯,糖水樣樣齊。飲品方面,熱飲有各款特色茶包,凍飲就有羅漢果水,黑蜜糖薏米檸檬水,同桑堪紅棗水等;和食物一樣,選擇多而出色。素食店有很多,但做得出色而又能貢獻社會,你又會諗起邊一間?而我,就一定係呢間新派素食店-心𥚃有素。
✦ 炸鮮奶
✦ 澳洲黑蜜糖UAF350+去皮蕃茄
不計成本嘅冷盤前菜,細心為蕃茄去皮,方便客人進食。
✦ 千島醬蕃茄炒蛋
✦ 合桃咕嚕肉
✦ 黑松露炒麵
未食已聞到黑松露嘅香,食落更有驚喜。
✦ 澳洲牛油果