2022-09-09
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑旺角呢間係我喺香港最有印象嘅越南餐廳,因為佢嘅食物非常新派又保留越南風味,而且餐廳裝修精緻食物又啱打卡,值得一試✅越式發酵茶葉沙律醬汁由蕃茄同香料煮成,仲有香脆嘅炸蠶豆同花生等,食落仲會有淡淡茶葉香,係惹味又開胃嘅前菜✅脆米紙薄餅薄脆嘅米紙做底,上面舖滿臘肉粒、青瓜絲同蘿蔔絲,再淋上沙律醬,鹹香又香脆, 層次豐富又開胃❇️越式惹味粟米條粟米燒香再加上咸香嘅醬汁,味道爽甜多汁,好香口✅差不多一尺蝦真係有差唔多一尺, 蝦肉新鮮彈牙,咬落有股牛油蒜香,再點埋下面嘅越南風味蕃茄醬,酸甜開胃同蝦好夾✅招牌金邊粉湯底熬煮24小時,味道鮮甜牛味濃郁,配料亦好豐富,有牛肉片、牛尾、牛肉丸、油條等等,牛每個部位嘅鮮味都係碗金邊粉呈現出嚟✅香茅青蘋果茶自家製特飲,包裝充滿美感,有淡雅嘅香茅和青蘋果嘅酸甜,清新透心涼
_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑🤑
✅越式發酵茶葉沙律
✅脆米紙薄餅
❇️越式惹味粟米條
粟米燒香再加上咸香嘅醬汁,味道爽甜多汁,好香口
✅差不多一尺蝦
✅招牌金邊粉