2023-04-22 303 浏览
今晚外母生日,与以往不同,一尝新派中菜。先讲环境,坐得舒适,同一般酒楼不同,感觉似食西餐,同埋有bar枱,睇住厨师煮,几特别。头盘系几款小食,分别有「崧仁菠菜酥、桂花叉烧、洛神花山药」。三款味道都唔错,特别系桂花叉烧,食落去好香口。跟系到「杉龙虾桂花沙律」,用左甜筒做底,装住啲沙律,上面有大大嚿虾肉,仲有一块小金箔,几贵气。同埋个甜筒够脆,唔错。之后到「松茸樱花燕窝」,个鸡汤好浓味,同埋都好多燕窝,加埋松茸落去一齐饮,更加香。下一个系「蟹砵南瓜花金沙」,入面有成只软壳蟹,仲脆脆地,几好食。再一下个系「禅衣龙趸菊花度小月」,这个食落去嚿鱼都算新鲜,不过就唔系太特别。然后到「和牛面颊薰衣草春荀」,嚿和牛面颊好入味,同埋唔会好淋,觉得系全餐嘅重点。再下一个系「虫草花雪里芹白玉珠」,白玉珠其实系冬瓜波,唔系太有味,反而啲虫草花就几好食。跟住到「鸳鸯蚌蒜花椒淮山面」,啲面唔淋,食落去就一般,唔算太特别。最后到甜品「桃胶蝶豆花炖奶」,唔系好甜,都几清,唔错。整体嚟讲成餐都几特别,都几好食,而且每道菜上枱前经理都会埋嚟讲解用咗咩材料、厨师点煮同食法,服务几好。
最后到甜品「桃胶蝶豆花炖奶」,唔系好甜,都几清,唔错。
崧仁菠菜酥、桂花叉烧、洛神花山药
杉龙虾桂花沙律