2019-01-17
一講起文昌雞, 除咗諗起海南雞飯之外, 亦都令人諗起椰子雞煲。 南昌雞用海南盛產嘅椰子作為飼料,係八大優良雞種之一, 文昌雞肉質實淨、雞皮爽脆, 雞味濃郁,脂肪亦都較少, 因而受大眾愛戴。這間位於太子嘅《四季文昌》, 最出名就係食椰子雞火鍋, 臨近新春, 餐廳重推出咗新春好意頭菜式,今晚就同屋企人黎打邊爐,提早慶祝一下。餐前有個賀年特色小食: 海南特色小食糖貢( 即係米通 ),糖貢脆卜卜,另外仲薑味黑芝麻花生糖, 薑味辛而不辣,而花生亦非常香口,讚!火鍋湯底:椰子文昌雞鍋(半隻)拼玫瑰花牛奶椰子鍋,椰子鍋超級清甜,全因用咗原隻椰青及椰皇,椰子香氣襯托出雞肉嘅鮮甜,雞件的火候要拿捏得準確,才會嫩滑, 餐廳特意預備咗沙漏來計時,保正掌握得妥當。 玫瑰花牛奶鍋夠曬養顏, 玫瑰可以美白, 牛奶滲出淡淡玫瑰花花香, 啱曬一眾女士。三款嘅醬汁亦都相當特別, 爆蒜蔥油夠惹味, 中間嘅海南酸汁酸酸甜甜, 夠曬開胃醒神, 我最鍾意嘅就當然係海南豉油啦, 因為可以加入我最鍾意嘅紅辣椒同沙薑, 沙薑嘅香氣同南昌雞非常之匹配, 加上清香嘅青桔仔, 減低咗油膩感覺。小食:海膽茶葉蛋,係傳統嘅茶葉蛋上面加入咗海膽
小食:海膽茶葉蛋,係傳統嘅茶葉蛋上面加入咗海膽, 海膽新鮮, 味道甘香, 加係茶葉蛋上面除咗能夠品嚐到茶香之外, 仲可以食到海膽的鮮甜, 係一個創新嘅配搭。
火鍋配料:「豬籠入水」 (福袋) 平時嘅福袋大都係用油揚包住日式年糕, 而呢間餐廳嘅福袋相當有「內涵」, 用咗芋頭蓉、 豬肉碎 等嘅材料來造福袋,福袋索滿湯汁, 食嘅時候一定要小心燙傷嘴呀。
「響徹雲霄」(紫菜響鈴),呢一個火鍋配料同平時食嘅響鈴有些少唔同, 加入咗紫菜嚟炸,食落除咗有豆香之外,亦夾咗紫菜口感, 切記淥三秒就好食啦, 咁就可以做到外軟內脆嘅效果。
呢一個「步步高陞」 意頭好之餘,賣相亦都相當精美。 樓高八層嘅鐵塔上擺放咗多款嘅肉類,有安格斯牛頸脊、A4和牛肉眼、澳洲和牛西冷、安格斯牛仔粒、加拿大牛舌、黑豚豬肩肉,五花腩和豬頸肉, 真係令人目不暇給。
我最鍾意嘅當然係A4和牛肉眼啦,和牛肉眼雪花均勻, 油脂分佈平均, 入口即溶。
安格斯牛頸脊亦同樣出色, 肉質嫩滑, 牛味濃郁。
加拿大牛舌口感煙韌爽口, 味道帶點酥香。
另外豬頸肉爽口彈牙, 配埋海南酸汁食又醒神又解膩。
由於各款肉類嘅質素都相當之高, 個人認為用椰子湯底黎淥就最適合不過, 既唔會搶咗肉類嘅鮮, 亦能帶出肉類嘅甜, 確實出色。
最後叫多個 「鮑羅萬有」煲仔飯來做總結, 呢個煲仔飯用咗數款新鮮嘅海鮮泡製, 有原隻鮑魚、海蝦、生蠔、青口, 海鮮嘅鮮甜味滲入飯裏面, 一打開蓋就可以聞到那份鮮味。 煲仔飯嘅飯易拿捏得不錯, 飯粒夠乾身, 口感煙韌, 而且飯焦亦帶點焦香, 加埋煲仔飯豉油一齊食, 輕易可以再添飯。
呢杯特色飲料:「大紅」 色彩繽紛, 係一杯紅莓梳打, 紅莓酸酸甜甜, 開胃又醒神。
總括嚟講, 呢餐團年飯確實令人有驚喜, 好意頭方面不在話下, 而且坐得又舒服, 環境又好又寬敞, 最重要係地點就腳, 嘢食質素又高, 趁住呢個新春, 不妨來打一個「熱熱鬧鬧」嘅邊爐啦。