2016-10-28 456 浏览
心情纳闷嘅十月尾,就自己去尖沙咀食个铁板烧开心吓!环境唔大不过舒适,望住大厨喺我面前铁板烧,几纳闷嘅心都变得开朗啦日本真蚝一块面包、一只蚝及樱花虾排排企,之后就将只蚝拎出嚟烧,清脆嘅沙沙声几咁吸引!再加啲洋葱汁、黑椒及樱花虾就上菜了。只蚝烧得啱啱好,外脆内软,又冇缩水,蚝味劲香浓,配合樱花虾一齐食,徘徊在似脆又绵之间,口感极好!黑毛A4伊藤和牛原来块面包系用来垫住啲和牛㗎!切成粒嘅牛肉外脆,一咬开啲肉汁就爆发出嚟,中间夹杂好多脂肪,真系好邪恶,但又真系好软腍好好味;尽吸和牛油嘅面包太好味喇.... 食食吓突然醒起,点解冇蒜片嘅,即刻同师傅讲返声,多蒜吖唔该!但佢哋话,呢度嘅铁板烧系比较fusion啲,当外面嘅铁板烧俾几式酱你点、样样加蒜片加大量酱汁嘅时候,佢哋系比较反传统,牛肉系弃用蒜片,反而以岩盐及wasabi吊味。第一次食冇蒜片嘅牛肉粒,反而更能食得出牛肉嘅鲜味!季节野菜有红椒、翠玉瓜、冬菇及茄子,烧得爽脆炒饭喺荷包蛋上面洒满饭粒,之后加入黄瓜、葱粒、小女子..... 心谂乜嘢系小女子?!原来系用昆布及酱汁煮几个钟嘅白饭鱼仔啊!太得意喇!整个炒饭因为有黄瓜而口感提升、因为有小女子而
蟹肉沙律

季节野菜

有红椒、翠玉瓜、冬菇及茄子,烧得爽脆
炒饭

喺荷包蛋上面洒满饭粒,之后加入黄瓜、葱粒、小女子..... 心谂乜嘢系小女子?!原来系用昆布及酱汁煮几个钟嘅白饭鱼仔啊!太得意喇!整个炒饭因为有黄瓜而口感提升、因为有小女子而变得更有味道。喺呢个时候芽菜就登场喇,的确如店员所讲系比较淡味,重口味嘅朋友记住讲声要多咸啊!我连埋个炒饭一齐食,所以味道都啱啱好,否则就会过咸了
芽菜
甜品

咖啡奶冻上面有一粒蓝莓点缀,奶冻嘅颜色唔鲜艳,但胜在唔系金玉其外败絮其中,咖啡味超香浓,甜度适中,食完铁板烧都唔会觉得好腻!
咖啡奶冻
隔离台嘅客人点咗牛肉薄烧,八卦忙望吓师傅点煮啦,竟然发现非常有趣嘅事!就系又再反传统,薄烧入面系夹住淮山渍,有趣!原来set lunch入面嘅黑豚薄烧系会包住kimchi㗎,哇crossover埋韩国嘢添,旁边仲会有苹果蓉嚟吊味,有创意!

食过好多铁板烧,大部分都系较油腻及浓味,呢度胜在比较清淡啲,第一个就谂起最适合妈咪,下次带佢嚟试吓先
2016-10-25
蟹肉沙律