2025-07-21 66 浏览
【新式茶記尋味記】☀️ 今日天清氣朗,行經土瓜灣見到「有間茶記響附近」個招牌,被陣陣小炒香氣吸引入去。陽光透過大玻璃窗灑落卡位,坐低即刻有種溫暖感覺~ 🍍 菠蘿拔絲咕嚕肉 ($98) 新鮮炸起熱辣辣!咕嚕肉外層金黃酥脆,拔絲效果做到拉絲又唔痴牙。最驚喜係加入新鮮菠蘿粒,清甜多汁,平衡返油膩感。陽光底下睇住啲糖絲閃閃發光,食落特別開胃! 🐔 霸王雞 ($118) 半隻雞份量十足,雞肉嫩滑有雞味。特調薑蔥醬汁香氣撲鼻,加埋碗細雞油飯,簡單但好滿足。坐近窗邊位,陽光照住碟雞油飯閃閃亮,睇見都流口水~ 🥬 蒜茸炒娃娃菜 ($68) 清爽之選!娃娃菜炒得脆嫩唔出水,蒜香十足但唔會太濃。食完濃味小菜,食返啲蔬菜感覺好舒服。 侍應哥哥見我影相仲幫我擺好啲菜式。兩個人食到好滿足,已經約定下次要再嚟試其他菜式! 💡 溫馨提示: ⏰ 午市12點半前到唔使等位
【新式茶記尋味記】

🍍 菠蘿拔絲咕嚕肉 ($98)

🐔 霸王雞 ($118)

🥬 蒜茸炒娃娃菜 ($68)

💡 溫馨提示:
⏰ 午市12點半前到唔使等位