2022-09-18
星期日去上環永安shopping,斜對面有一間好優雅嘅餐廳Home A Day ,座位舒適,格調優雅,就入去試吓啲下午茶。 我哋喜歡食清淡嘅食物,所以叫了芝士青蘋果紅桑子田園沙律,菜同蘋果紅桑子都好新鮮加咗蜜糖、油和醋,酸酸甜甜清新可口,係健康人士嘅首選。另外要了一客素三文治,三文治麵包十分軟熟,麵包上面鋪咗香滑的牛油果,配了自家製造的乳酪醬,味道一流,火箭菜、車厘茄嘅味道好夾,而且食落去係好新鮮嘅,三文治的顏色鮮艷,紅紅綠綠,味道清新,女士們一定鍾意。友人有點餓,所以叫咗一個荷香蒜蓉大蝦球蒸珍珠米,這飯都好有驚喜。飯好有蒜蓉味,而甜豉油配珍珠飯令人食不停口,大蝦球亦十分鮮甜,喺不錯嘅選擇。火龍果荔枝特飲唔會好甜,有淡淡嘅茶味荔枝味,還有幾粒火龍果和薄荷葉加以點綴,真係色香味俱全。士多啤梨鮮奶沙冰特飲嘅顏色是粉紅色好吸引,味道酸酸咪咪,奶味濃郁,友人十分滿意。下次再encore。
下次再encore。