2022-11-08 740 浏览
好多人都話天水圍係美食沙漠,講真,住左係度咁耐,真係覺得附近無咩好野食。早幾日見到有鄰居拎住兩大個橙色紙袋外賣,就問佢係咩黎,原來濕地公園附近開左間外賣店叫「架勢廚房」,今日同朋友去完濕地公園,就趁機買返屋企試下啦。係外賣店黎講,選擇都算多,有一人餐,二人餐,單點食物,飲品及甜品。我地一行四人,叫左兩個二人餐,再加小食,甜品及飲品。二人餐開業優惠下只係$83,有兩個主食同兩款罐裝飲品,亦可以加配小食。主食方面有5款,兩個二人餐下我地揀左四款,分別係古早味滷肉便當、酸辣雞排便當、鹽酥豬扒便當同鹽酥雞香腸便當。每個便當除左有白飯同主食之外,仲有菜,醃青瓜同糖心蛋。古早味滷肉便當:滷肉好多汁,肥瘦肉均勻,送飯一流,非常開胃,同係台灣食到嘅真係好相似。酸辣雞排便當:雞排炸得外脆內軟,層次非常豐富,就算外賣返到屋企都依然咁好味,配埋酸辣粉,簡直一流。鹽酥豬扒便當:鹽酥豬扒炸得香脆可口,食落外脆內軟,入口鬆軟多汁,唔會覺得油膩。鹽酥雞香腸便當:鹽酥雞肉質嫩滑,椒鹽味剛剛好,好有台灣夜市食到嘅風味。香腸亦都係我喜歡嘅台式小食之一,味道甜甜地,同鹽酥雞一齊食真係非常夾。配菜方面除左有菜同醃青瓜之外,仲

我地一行四人,叫左兩個二人餐,再加小食,甜品及飲品。

每個便當除左有白飯同主食之外,仲有菜,醃青瓜同糖心蛋。

古早味滷肉便當:

酸辣雞排便當:

鹽酥豬扒便當:

鹽酥雞香腸便當:

配菜方面除左有菜同醃青瓜之外,仲有糖心蛋,令到整體賣相非常吸引。

跟餐我地加左$17要個滷肉青菜,份量都比想像中多,一口滷肉一口青菜,真係能減低罪惡感。

除此之外,我地仲加左個韓醬有骨炸雞,醬汁揀左蜂蜜芥末,返到屋企發現原來全隻雞件都鋪滿醬汁,雞肉肉質嫩滑,配埋香甜嘅蜂蜜芥末醬,食落酸酸甜甜,非常開胃惹味。

甜品方面,我地試左黑糖芋圓仙草,配料有三色芋園同仙草,芋圓非常彈牙,食落煙韌,唔會太甜,配埋仙草,好有口感,食落好清涼,食完咁多炸物食呢個甜品,感覺真係非常清新。
飲品方面,我地兩個二人餐都配左罐裝可樂,再另加一個蜜桃四季春果茶,果味香濃,帶輕輕嘅茶味,唔會太甜。

叫左咁多野食,都只係$278,平均每人都唔洗$70,真係非常超值呀。
外卖自取