2019-05-09
今日咁啱入元朗搵朋友,就去咗朋友介紹嘅莆田食福建菜。小妹近排中意去食中菜,結果真係好有驚喜🤩🤩。✨ 冰浸苦瓜👧🏻 一開始小妹見到苦瓜的時候,打算唔試,因為我真係好怕苦味😂。但店員推介話一定要試,朋友又中意苦瓜,咁我就有一試啦。苦瓜涼涼浸浸,加上附上的蜜糖,唔會好大苦味,夏天超消暑。✨ 莆田扁肉湯👧🏻 小妹鐘意嘅其中一樣餸。湯好有紫菜味,而扁肉似小雲吞,但個皮好似魚皮餃咁樣好香。當中,佢地嘅豬肉餡小妹我幾欣賞,佢地需要打非常耐先可以起到膠,小妹我先食到佢地爽口嘅感覺。✨ 莆田荔枝肉👧🏻 上碟嘅時侯以為同普通咕嚕肉一樣冇咩分別。但一試發現荔枝肉無咕嚕肉咁酸,而且好清新。✨ 興化炒米粉👧🏻 米粉配上鮮蝦同其他海鮮,鮮鹹味好出,炒起上黎略帶焦香,好脆口好香。聽店員講米粉係日曬,非常之幼細,入口好舒服。✨ 鐵板鹽焗蟶子👧🏻 重點黎啦,蒲田呢排熱捧蟶子,咁小妹我當然要試試啦。將海鹽和花椒加熱,蟶子放上面焗熟,蟶子鮮甜味一分都無流失,食出蟶子原味鮮味。✨ 蒜蓉蒸蟶子👧🏻 蒜蓉味道滲入蟶子之中,而蟶子的鮮味又唔會被蒜蓉超過,帶濃郁的蒜蓉香。蟶子外型細小,食落口好方便。
✨ 冰浸苦瓜
✨ 莆田扁肉湯