2022-10-21 418 浏览
呢排天氣轉涼又係打邊爐嘅季節☺🍂🍲之前都聽過渝味曉宇呢個品牌,原來最近已經正式改名為「🕺🏻方叔叔重慶老火鍋」聽聞老闆沿用返舊班底,保持食物同服務質素💛方叔叔喺香港有9間分店,香港最新店喺9月已經進駐中環📍新店室內設計簡約明亮,座位寬敞,感覺好舒服☺️ 每枱都有專屬嘅醬油、蔥同蒜🧂🧄 留意返茶位/醬料收$20/位☝🏻 另外落單用QR code 好方便🤳🏽一坐低店員隨即為我地送上一碗雪耳糖水💕 之後就開始揀湯底同叫嘢食😙🥘•湯底•✤ 鴛鴦麻辣鍋 (兩位) $𝟳𝟲重慶普通辣+ 大骨磁補湯其實一向打邊爐好少食辣,今次都係懷着興奮又緊張嘅心情試一試🫣 湯底呈鮮紅色睇落去有啲驚😂 但係可能因為我淨係揀咗普通辣,食落冇想像中咁辣,完全接受到好開心😝大骨磁補湯好清甜同香濃☺️ 湯底仲有唔少嘅配料,同一舊大豬骨🤤 店員仲主動俾支飲管我,等我可以食埋入邊嘅骨髓😆食物方面,質素大致上都好滿意,特別推介以下幾款💛 (以下價全部為半份)✤美國牛板腱 $𝟵𝟴鮮紅色嘅牛肉好靚😍 肉味都幾香濃,脂肪分布平均,唔錯☺️✤鰻魚(白鱔) $𝟱𝟴✤鮮龍躉片 $𝟳𝟴魚肉新鮮,肉質彈牙,鍾意食海鮮嘅朋友都好推介呢兩款🐟✤淮山條 $𝟮
呢排天氣轉涼又係打邊爐嘅季節☺🍂🍲

🥘•湯底•
✤ 鴛鴦麻辣鍋 (兩位) $𝟳𝟲
重慶普通辣+ 大骨磁補湯

✤美國牛板腱 $𝟵𝟴
鮮紅色嘅牛肉好靚😍 肉味都幾香濃,脂肪分布平均,唔錯☺️

✤鰻魚(白鱔) $𝟱𝟴
✤鮮龍躉片 $𝟳𝟴
魚肉新鮮,肉質彈牙,鍾意食海鮮嘅朋友都好推介呢兩款🐟

✤淮山條 $𝟮𝟴
純粹自己鍾意食淮山同埋個樣好靚😆

✤稻田毛肚 $𝟳𝟴
即係牛肚,口感彈牙爽脆,淥10秒就食得😙

✤鮮滑魚麵 $𝟯𝟴
魚麵同樣口感彈牙,連湯食好滿足🍜

飲品點咗《四大天王》其中兩款飲品

✤水仙烏龍檸檬茶 (凍) $𝟰𝟴
好大杯‼️冰凍檸檬茶好爽🧊🍋

✤生津止渴楊梅汁 (凍) $𝟰𝟴
酸酸甜甜,開胃解膩😙

整體覺得環境舒適,地點方便,服務又好,已經book咗枱下星期再去🤣

⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
🐽 Overall : 8/10