2022-01-23
唔知大家鍾唔鍾意食蛋嘅料理?我自己好鍾意食玉子燒、日式嘅生蛋撈飯、梳乎厘班戟,如果你都鍾意食啲幾樣就啱晒,呢間餐廳有晒呢幾樣野,之前都經過好多次 今次終於有機會試吓。Tamago-EN係一間日式雞蛋料理專門店,係新加坡嘅品牌,喺2019年12月登陸香港旺角第一間分店,店舖主打日式雞蛋料理,雞蛋都係用日本沖繩農場直送嘅新鮮雞打,雞蛋料理好似有班尼迪蛋All Day Breakfast、生雞蛋拌飯、玉子燒、沙律、三文治、蛋包飯、梳乎厘班戟等,全部都係以雞蛋入饌,及各種食材,創出唔同又多元化嘅口味。沖繩嘅農場雞,都係用米、海苔、艾草等具營養價值既飼料餵飼,成分天然無激素,雞蛋都係生咗之後第二日就會送去香港,夠新鮮。雞蛋日本經過三重品質、安全檢驗,都係經過嚴格UV殺菌工序,確保食材達至最高既食品安全標準,殺菌嘅同時保留營養。而且雞蛋夠新鮮,生食係冇問題,有獨有嘅鮮橙色蛋黃,蛋香特別濃郁。餐廳連裝修都係以蛋做主題,以黃色同白色為主調,吊燈都係雞蛋,非常可愛。嗰日係星期日嘅下午茶時間,所以人唔算多,北角分店喺商場入邊,最入邊嘅櫈仲會有大玻璃,陽光充足。餐廳有75分鐘用餐時間,每人要最少叫一樣嘢。睇
睇過Menu,第一頁係佢哋嘅招牌生雞蛋拌飯,之後就係全日早餐、沙律、三文治、玉子燒,主食方面有親子丼同埋蛋包飯,仲有意粉同埋漢堡,最後就係甜品嘅梳乎厘班戟同埋唔同飲品。
1️⃣ 終極TKG生雞蛋拌飯 +碎金槍魚腩 💰65(👅: 7.5/10)
呢度嘅生雞蛋拌飯唔同之處,係佢會將蛋白打成泡,再放上生蛋黃,蛋白打成好蓬鬆嘅泡沫,就好似軟綿綿嘅白雲係啲飯上面。
店員話唔好成個撈勻咁樣食,應該每啖都匀蛋白或者蛋黃加飯,另外仲有另上嘅醬油同埋飯素可以落。
蛋白入口好有空氣感,食落去其實冇咩味道,不過本身平時食生蛋嘅蛋白都係冇味,因為店舖都係用日本雞蛋,蛋黃顏色幾深,而蛋黃食落去味道都足夠,有蛋香味,不過蛋黃份量對比起個飯唔足以撈晒成個飯,所以個飯要夠味要加埋醬油同埋飯素,傳統嘅生雞蛋拌飯係有醬油不過無飯素,飯素味道太重唔建議落晒成碟,不過兩者都可以豐富碗飯嘅味道。碎金槍魚腩份量比較少,所以食落去魚嘅味道同埋油脂味都唔突出。
2️⃣ Tamago-EN特製5款玉子燒串 💰78(👅: 7.5/10)
玉子燒入口算濕潤,不過我覺得可以再juicy啲,蛋唔會太老,算嫩滑,食落去甜甜地,可以明顯見到有一層層。松葉蟹肉玉子燒既蟹肉份量唔多,蟹嘅味道唔算好突出,我覺得如果佢喺蟹膏會更好。最多配料嘅應該係親子三文魚,沙律個味道應該係最重,海藻醬食落鹹鹹地,蕃茄就比較普通,不過如果玉子燒入面都有配料或者醬汁會更好。
3️⃣ 芝士明太子筷子捲 💰38(👅: 8/10)
上面隻煎蛋煎得好好,入口滑溜,麵糊味道濃郁,個味真係好似食緊大阪燒,因為佢即醬汁喺大阪燒汁,再加上香辣嘅明太子,入邊有好多芝士,芝士味道濃郁,仲會有少少拉絲,係幾唔錯嘅小食。
4️⃣ 燉牛肉蛋包飯 💰118(👅: 7.5/10)
隻蛋入口都算嫩滑,食落都有蛋味,不過同玉子燒一樣都係唔夠juicy,如果多啲蛋汁會更好,同埋隻蛋唔算厚身。牛肉係一粒粒,份量唔算好多,不過入口夠腍,肉質唔算好滑亦都唔算好鞋。個醬汁係洋蔥汁,食落去甜甜地,送飯一流,不過個飯就比較硬身一啲。
5️⃣ 沖繩黑糖咖啡班㦸 💰88(👅: 8/10)
第一款一定係呢度嘅班㦸,係即叫即整,不過我預先叫咗後上,差唔多食晒個時甜品就嚟到,有兩大塊班㦸,會聞到蛋香味,夠脹卜卜。
班㦸咬落去鬆軟,有少少空氣感,不過唔會好似食緊空氣,帶小小實在,如果更濕潤會更好,食落蛋香味都算突出,可能因為都係用沖繩嘅雞蛋。上邊同碟都淋上咗黑糖漿,有黑糖味但唔會太重,整體唔會好甜,所以冇蓋過蛋香味,不過我朋友就覺得太甜,所以我覺得黑糖漿可以比客人自己落份量最好。
而咖啡忌廉我覺得咖啡味道好突出,如果同班㦸一齊食會蓋過佢嘅味道,加上我唔係特別鍾意咖啡,呢個cream食得多會覺得漏。雲呢拿雪糕食落正常,可以同班㦸一齊食,令到佢更加濕潤。黑糖蕨餅咬落去夠腍帶煙韌,有黑糖味但唔會太甜。
6️⃣ 沖繩黑糖珍珠抹茶奶凍 💰48(👅: 7.5/10)
黑糖珍珠鮮奶 💰38(👅: 7/10)
🍹 櫻花草莓鮮奶 💰38(👅: 7.5/10)
🌟整體來講,如果你好鍾意食蛋嘅話可以一試,食物方面我覺得甜品比主菜更出色,玉子燒同蛋我鍾意比較Juicy一啲,不過可以睇得出餐廳運用蛋喺唔同嘅菜式。餐廳勝在分店都算多,店員服務都幾好,會解釋嘢食嘅食法,下次嚟可能會主攻甜品,而且下午茶價錢幾抵食
👅味道: 7.5/10
🍴環境: 7.5/10
💰消費: $100-200人均 (服務費: 10%)