Beans 長期有人排隊,去嗰時係平日下午大概兩點到,所以人唔算多。雖然啲位嘅setting有啲迫,但個環境令人好放鬆,同朋友傾計打書釘一流。荔枝玫瑰花茶($35, Free Refill)一睇Menu見到茶就好興奮,因為我好鐘意飲茶。店員一拎壺茶上嚟我呆咗下,er......點解個壺咁大嘅?原來下面嗰個係杯。但......點解個杯又咁大嘅?Anyway。味道重要啲。好怕玫瑰花茶得個香字但飲落冇味,但呢壺唔會呀,飲落荔枝味ok重。唯一美中不足嘅係佢個杯真係太大,大到好似武俠片嗰啲人用嚟飲酒嘅碗。咁大嘅杯,會令嘅啲茶容易凍,而且亦都冇咗飲茶要慢慢Dep嘅生活態度。推薦度:4/5(純粹因為我太喜歡飲茶)芒果布頓撻(單點:$42,加$12可選擇性款$40以下嘅飲品)呢個名為撻嘅蛋糕,配埋花茶食唔會太膩,就算我嗰時已經食飽咗但都仲食得落。不過佢只係一個普通嘅蛋糕,冇咩驚喜,會建議試下Beans其他有特色嘅甜品。推薦度:3黑松露菌軟殻蟹意粉($69連咖啡)菌味重,但唔會苦,軟殻蟹都幾咸,但就啱哂重口味嘅我。睇落好似好少咁,但其實食完都夠飽㗎喇。推薦度:3.5

推薦度:4/5(純粹因為我太喜歡飲茶)

推薦度:3
黑松露菌軟殻蟹意粉($69連咖啡)

推薦度:3.5
2015-08-31