悅滿軒

House of Joy
2020-09-14 73 浏览
每日搭車都會經過饒宗頤文化館,一直以為旁邊嘅翠雅山房係豪宅,直至到被揀選做隔離營,先知道原來佢係一間文化旅館,實在係孤陋寡聞,同時亦發現文化館入面隱藏咗一間風評甚好嘅西餐廳,趁住週末同先生嚟一探究竟。餐廳四圍嘅環境同想像中一樣幽靜,成個建築群被大樹環抱,有種身處於城市綠洲嘅感覺,喺香港呢個石屎森林中實在係不可多得。點好餐之後待應為我哋送上蕃茄麵包,麵包香脆微暖,咬落帶有淡淡嘅蕃茄香,配上自家製嘅黑水欖牛油,畫龍點睛。享用完自家製嘅麵包之後,侍應為我哋送上第一道前菜——香煎半熟深海黃鰭吞拿魚配菠菜苗,呢道沙律係我睇完其他食評之後執意要叫嘅,完全滿足港女心態,色彩豐富,賣相一流,齋睇已經好有食慾!半熟嘅吞拿魚配搭上無花果非常有驚喜,底層係蕃茄、洋蔥同菠菜苗組成嘅沙律,配上黑醋汁、黑水欖同法國羊奶芝士,味道層次豐富,清新開胃。半熟呑拿魚鮮味突出得嚟仲帶少少鹹香,加上清甜多汁嘅新鮮無花果一齊食,配搭非常巧妙,完全係絕配!同Parma ham伴蜜瓜有住異曲同工之妙!法式海膽焗蛋同一般嘅蒸蛋燉蛋唔同,原隻蛋打落去焗,冇經過打發,蛋香四溢,加上芝士同海膽汁,每一啖都係香濃滋味。食完焗蛋仲意猶未盡嘅話

蕃茄麵包配黑水欖牛油

法式海膽焗蛋

食完焗蛋仲意猶未盡嘅話,仲可以用附上嘅香脆麵包條沾上芝士海膽汁嚟食,雙重享受。
烤西班牙乳豬配蘋果醋燴紅椰菜

品嚐完兩道精美嘅前菜,就嚟到戲肉,烤乳豬伴上印尼燒汁同芥末籽汁,外皮烤得非常香脆,而且仲保持到肉汁,連平時特別腌尖嘅先生都大讚,水準非常高;配菜方面有蘋果醋燴紅椰菜、焗蒜頭花同蕃茄仔,質素亦唔錯。
碳燒伊比利亞羊扒配自家製羊肉腸

碳燒羊扒配上自家製羊肉腸同香脆麵包粒,賣相精緻。羊肉腸燒得香脆,羊味香濃,甚至比羊扒更重羊味,而且一啲都唔羶,非常香口惹味。
碳燒伊比利亞羊扒配自家製羊肉腸
碳燒羊扒六成熟,色澤嫩紅,亦冇多餘嘅血水,入口羊味香得嚟唔會羶,肥瘦適中,口感軟嫩,而且非常多汁。
碳燒伊比利亞羊扒配自家製羊肉腸
配搭羊扒嘅兩色醬汁分別係薄荷醬同芥末醬,個人比較喜歡芥末醬,令豐腴甘香嘅羊扒更加惹味,同時減低膩滯感。
餐廳嘅食物質素好高,配搭富有心思,服務亦非常細心周到,估唔到文化館入面有一間質素咁高嘅餐廳,實在令人驚喜!

蕃茄麵包配黑水欖牛油
烤西班牙乳豬配蘋果醋燴紅椰菜