2019-05-16 1409 浏览
朋友聚會,今次約左喺一個好有文化氣息嘅地方 — 戲曲中心入面嘅【滿樂中菜】。 平時網上見到好多人喺戲曲中心呢度影靚相兼打卡,自己第一次嚟,又真係好靚喎,隨手攞起部電話影,都已經好靚。滿樂中菜由門口開始至到內裏佈置,特別大氣! 用左綠色嘅櫈,同白色背景都幾配合。 茶係採用有機中國茶,碧螺春、杭州胎菊等等,都頗有特式。 蜜汁叉燒排列整齊,肥瘦適中,爽口。 唔會見到有過多嘅肥肉,但咬落去就FEEL到油脂豐富。 伴有黃豆粒,煮得好入味,我地全部爭住食。鴛鴦胡椒焗蝦係餐廳嘅十大名菜之一,用青胡椒串、白胡椒粒同黃酒炒完再去焗中蝦,食起嚟唔會太辣,只有啖啖嘅胡椒芳香,香味撲鼻。 不過只有四隻,略嫌唔多夠喉! 鮮蟹肉燴黃金豆磚黃金磚入面黃黃地色,似係玉子豆腐咁。 豆腐上面有啲紫菜,最頂層佈滿蟹肉,係一梳梳嘅鮮蟹肉呀。 整舊放入口,清淡得嚟又好有蟹嘅鮮味,男女老少都好啱食。豉汁蒸金錢鱔看似簡單嘅一道菜,餸飯真係一流! 鱔片切得幾厚身,而且好新鮮,咬落去勁彈牙,豆豉亦都特別多,好濃味。其實嘢食唔貴,環境好,服務佳,係個唔錯嘅選擇。
蜜汁叉燒

鴛鴦胡椒焗蝦
鮮蟹肉燴黃金豆磚
豉汁蒸金錢鱔
彈牙,豆豉亦都特別多,好濃味。
其實嘢食唔貴,環境好,服務佳,係個唔錯嘅選擇。