2004-06-14
七個大人於星期六晚七時到達。由於一早訂檯﹐去到即刻有位﹐唔使等。七點幾都坐滿人﹐幾好生意。食物方面可以叫套餐或自行揀海鮮散叫。套餐幾抵食﹐例如﹐七人餐可以叫九樣野(炒菜呀﹐龍蝦呀﹐蒸帶子呀.....) 大概$200一位。我地決定散叫﹐因為想自己揀海鮮(大隻D 同埋應該生猛D﹐但問心講﹐同洪記比﹐D貨就爭左D)。1。二斤幾澳洲龍蝦($12/兩)﹐上湯伊面(E 面好淡兼小﹐得兩三碗仔)2。清蒸活鮑魚($40/隻) ﹐全晚焦點所在。又大隻﹐又彈牙﹐個個食到好開心﹐好似去左"阿一"度食千隻蚊0個D咁﹐抵食。3。豉椒大蟶子﹐好一般, 有點大而無當。4。椒鹽大尿蝦﹐炸得幾好﹐唔太乾﹐味道ok, 無驚喜5。桂花炒海膽﹐D海膽有D有沙﹐又係一般貨色6。清蒸海細鱗(約斤半)﹐其他人話好味﹐好滑﹐我又係覺得一般。可能食慣海班﹐呢D魚0既魚肉唔夠實。同埋佢地D豉油無咩味。7。煎蓉蒸元貝(平過鮑魚﹐約廿幾蚊隻)﹐全晚最搵笨的一味。個殼好大﹐粒元貝好似手指甲咁大﹐仲要好UN﹗8。spicy 東風螺﹐我無食過﹐因個樣唔吸引。送兩碟例牌炒菜同果盤(橙only)﹐叫左三支啤﹐共$2100。三百蚊位係預左﹐差唔多啦。
3。豉椒大蟶子﹐好一般, 有點大而無當。
4。椒鹽大尿蝦﹐炸得幾好﹐唔太乾﹐味道ok, 無驚喜
5。桂花炒海膽﹐D海膽有D有沙﹐又係一般貨色
8。spicy 東風螺﹐我無食過﹐因個樣唔吸引。