2016-01-08 992 浏览
想喺中環食餐平價lunch都唔容易,今日就比我搵到一間快靚正燒味店。 其實個位置好唔顯眼,真係唔講都唔知有呢間野。 店舖係用肥豬仔同粉藍色做招牌,幾得意,好吸睛。 Menu亦有中有英,啱哂喺中環返工既外藉人士。嗰度仲有飲品可以選購,唔貴。 我揀左302: 慢煮叉燒+脆皮燒腩仔+貴妃雞 $48(試業價) 買完隨即去左公園仔度食,打開見到有獨立包裝燒味汁,芥末同薑蓉,飯盒係以紙盒裝,既環保又新穎。 慢煮叉燒望落淡紅色,比較軟身,肥瘦度適中,食落味道幾甜,而燒腩仔小小脆,可能焗左一段時間,如果即食應該會更加脆,食落口啖啖肉,貴妃雞肉質嫩滑,唔多油,點埋薑蓉更加惹味。飯份量不算太多,不過都夠一個女仔食,飯粒質地軟熟,落左燒味汁都幾香,可以自己選擇落幾多汁,而且冇豉油感覺上健康d。 飯盒最平$36已經有一個,以中環lunch黎講算係平。

其實個位置好唔顯眼,真係唔講都唔知有呢間野。

店舖係用肥豬仔同粉藍色做招牌,幾得意,好吸睛。

飯盒最平$36已經有一個,以中環lunch黎講算係平。
5 分钟 (外卖自取)