2017-03-29 773 浏览
朋友聚餐, 最怕就是選擇食店, 三五成群, 有些人鐘意日本放題, 想食刺身,有些人鐘意打邊爐, 鐘意食肥牛! 揀來揀去, 為了滿足各人既喜好。在openrice 找到些日式火鍋,有刺身又有火鍋! 最終於揀咗這間, 有刺身嘅日式涮涮鍋👉, 要一舉兩得, 原來就係咁簡單當大家坐下見到張湯底紙嘅時候, 真係覺得好誇張, 竟然有12 種湯底俾我哋任君選擇, 樣樣都好吸引, 最終我哋揀咗鴛鴦湯底, 👉東京蕃茄龍蝦湯 & 椰子雞湯 《東京蕃茄龍蝦湯》我睇個賣相已經覺得好吸引,大大隻原隻龍蝦頭在鍋裏面,這個湯真係超級正, 有龍蝦鮮甜味,還有清新嘅蕃茄味 《椰子雞湯》當湯滾起嘅時候, 我已經聞到香濃嘅椰子味,我立刻夾了一件雞,香濃嘅椰子配上柔嫩嘅雞件, 真係好好味, 店主還提供了「一個」椰青, 作加椰青水之用 ! 值得一讚 👍👍自助吧有多種醬料俾你自由配搭,鍾意鹹又得, 鍾意辣又得, 任君選擇, 最貼心嘅係有雞蛋! 👍👍嘩!刺身有好多種類,有三文魚, 象拔蚌, 甜蝦, 赤蝦,螺片, 鮑片, 等等。刺身總括來講都幾新鮮, 特別是三文魚, 大大件,肥美可囗 ! 食完round 刺身, 其實已經飽了一半,

在openrice 找到些日式火鍋,有刺身又有火鍋! 最終於揀咗這間, 有刺身嘅日式涮涮鍋👉[御前牛盛日式涮涮鍋], 要一舉兩得, 原來就係咁簡單

《東京蕃茄龍蝦湯》

《椰子雞湯》

自助吧

食完round 刺身, 其實已經飽了一半, 但見到d 牛肉 ,豚肉及海鮮, 真係令我食慾大增 !

牛都有兩種, 美國進口牛肉片和加拿大牛肩胛肉片, 我個人喜歡雪花分佈平均, 很香牛肉味,而不會太肥而有囗感。
火鍋配料很多, 有蝦, 魚, 帶子,墨魚仔, 等等。 上枱擺位好靚, 海鲜亦算新鮮,蝦比想像中大隻, 肉質彈牙, 還有珍貴嘅海參 !
其實火鍋料真係好多,一般火鍋店你見到的都可以在這裏找到, 有丸、鮮腐竹、 炸芋頭條等。   梗係有唔少得嘅午餐肉和響鈴
響鈴
最特別是有長洲大魚蛋,真係好大好彈牙!
長洲大魚蛋
飲品種類眾多, 有多個大嘅雪櫃俾客人各自挑選, 竟然有我好喜歡的[黑色]可樂, 亦找到在放題少提供嘅健康工房飲品, 店主真係照顧周到, 提供形形色色嘅產品俾客人! 好貼心呀 !
最後,我緊係要食少少甜品作完美結局, 有多種口味嘅雪糕, 我揀了朱古力雪糕bar, 有脆皮朱古力做外皮配上雪糕,就係最佳拍檔 !真係好好味!
今日來到[御前牛盛日式涮涮鍋] 真係有驚喜, 由湯底至甜品, 各色各樣嘅食材, 而服務態度又好, 又有笑容!真係一個百份百嘅[放]題, 大家可以盡情地[放]開懷抱任意去食。
響鈴
長洲大魚蛋